Krimi

250 sigtet for narko - inden Roskilde Festivals åbning

Allerede inden Roskilde Festival åbnede portene til festivalpladen og det egentlige musikprogram, nåede 250 festivaldeltagere at blive sigtet for at besidde af euforiserende stoffer.

Et tal, der er noget højere end tidligere år - men alligevel vurderer kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi, Carsten Andersen, at der ikke er flere stoffer i omløb, end der plejer.

- Stofmængden er ikke større, men vi har arbejdet på en lidt anden måde. Der er bestemt ikke vores indtryk, at der er mere, siger Carsten Andersen og peger på, at der i år som noget helt nyt er ganske mange narkohunde på arbejde under festivalen - flere end 10, men hvor mange, vil politiet ikke ud med.

Hunde, der er trænet til at lugte sig frem til forbudte urter og syntetiske stoffer - og sætte sig ned ved siden af en person, hvis duften er der. Flest af de sigtede er taget med større eller mindre mængder hash - men ifølge politiet er det ikke nødvendigvis den almindelige festivalgæst, der er mål for indsatsen.

- Det er klart, at vi hellere vil finde en sælger, end en mand med en en joint i lommen, siger Carsten Andersen.

16-årig pige med narko-rygsæk

To af de sigtede er en 16-årig pige fra Frederiksberg, der mandag blev anholdt sammen med en 18-årig mand. Begge blev fundet i besiddelse af en rygsæk, der var fyldt med blandt andet hash, LSD, MDMA og amfetamin - og ifølge politiet er det et særligt indsatsområde, at man gerne vil de hårde stoffer kvit.

- Selvfølgelig er der nogle på Roskilde Festival, der ryger hash – det har der altid været. Men vi vil meget gerne have fokus på syntetiske stoffer, siger Carsten Andersen.

- Vi advarer mod hårde stoffer – det findes i nogen grad, og det vil vi meget gerne have fokus på. Men det er virkelig småting. Det er langt, langt de færreste, der er påvirket. Det kan godt være, de sejler rundt, men det er ikke i en narkorus, siger Carsten Andersen.

Fra Københavns Politi lyder det, at festivalen i Roskilde også kan mærkes på hovedstadens mest kendte hash-marked. I den seneste uge intensiveret indsatsen mod den organiserede handel omkring Pusher Street og Christiania været intensiveret - og i alt er 55 personer sigtet for besiddelse af hash, mens der er beslaglagt 415 gram hash, 45 gram skunk og 65 joints.

- Vi arbejder hver dag på at bekæmpe den organiserede kriminalitet, og det skal være forbundet med risiko at støtte disse voldelige grupperinger. Også i ugen op til Roskilde Festival, siger lederen af Københavns Politis Task Force Pusherstreet Dannie Rise.