Krimi

Nu er der rejst tiltale i Danmarks største miljøsag

 Københavns Vestegns Politi

En sag om tonsvis af byggeaffald har udviklet sig til den hidtil største straffesag om miljøet, siger Københavns Vestegns Politi.

Fire mænd er blevet tiltalt i sagen, og to af dem risikerer fængsel i længere tid, hvis de kendes skyldige. Kvartetten anklages for at have læsset murbrokker, asfalt, jord og andet byggeaffald af på blandt andet rastepladser og parkeringspladser rundt om på Sjælland.

I stedet burde affaldet have været behandlet som miljøaffald.

I andre tilfælde blev affaldet blot gravet ned, hedder det i anklageskriftet, som anklagemyndigheden har frigivet tirsdag.

I alt er omkring 2000 ton affald blevet dumpet forskellige steder, påstås det.

For eksempel blev der læsset cirka 30 containerlæs affald af på Arrivas nedlagte busanlæg i Kokkedal. Syv-otte læs havnede på en parkeringsplads i Lyngby, og andet affald blev efterladt på rastepladser i Solrød og Roskilde.

De to hovedmænd i affæren oprettede flere selskaber, som tilbød privat nedrivning af ejendomme. Men fjernelsen af affaldet foregik helt bevidst i strid med reglerne, og lovovertrædelserne foregik systematisk og organiseret, hævdes det af anklagemyndigheden.

De påståede hovedmænd, der er 40 og 32 år, har været varetægtsfængslet siden oktober sidste år.

Retten i Glostrup skal efter planen behandle sagen i august og september. For nylig har Østre Landsret i en kendelse slået fast, at varetægtsfængslingen ikke er uproportional med den straf, som kan forventes.

Tiltalen drejer sig især om overtrædelse af straffelovens særlige paragraf om grovere miljølovs-overtrædelser. Men der er også rejst tiltale om hærværk, fordi private og offentlige grunde blev beskadiget.

På én enkelt grund i Havdrup ved Køge blev der læsset mindst 1500 ton af, påstås det.