Krimi

Træt af tyveri og chikane: Én Netto lukker og fire ændrer åbningstid

Tyveri, hærværk og chikane.

Det er blevet hverdag for ansatte og kunder i en lang række dagligvarebutikker rundt omkring i landet, der har måttet indskrænke åbningstiderne, hyre vagter, opsætte sikkerhedsdøre og i et enkelt tilfælde lukke helt ned.

Det er Netto i Bispehaven i Aarhus, der fra på mandag 29. juni lukker, da enormt meget tyveri betyder, at forretningen ikke længere kan løbe rundt.

Netto-kæden har desuden reduceret åbningstiderne for fire andre forretninger på den københavnske vestegn, så forretningerne lukker klokken 20 i stedet for 22.

- Ud på aftenen oplever vi så meget tyveri og svind og hærværk, at regnestykket simpelthen ikke hænger sammen længere. Omfanget af kriminalitet mod butikkerne i de udsatte områder er tiltagende, og det bliver grovere, siger Mads Hvitved Grand, der er pressechef i Dansk Supermarked, som driver Netto.

Kunder: Det er sørgeligt

Kunderne i de fire ramte Netto-butikker på Københavns Vestegn er kede af, at det har været nødvendigt at forkorte åbningstiden.

- Jeg synes det er sørgeligt, at det er nødvendigt. Men jeg er godt klar over, det her er et belastet kvarter, siger Ejvind Tørnqvist, pensioneret skolelærer til TV 2. Han handler til daglig ind i Netto på Høje Gladsaxe Torv, der er blandt de fire Netto-forretninger.

- Jeg synes det er en trist udvikling, og jeg håber, det kan blive bedre. Jeg kunne godt ønske mig ro omkring centret, siger førtidspensionist Leila Bennett, der også til daglig handler ind i Netto på Høje Gladsaxe Torv.

- Det synes jeg ikke er særlig rart. Det er rigtig ærgerligt, at personalet ikke føler sig trygt i forretningen, siger Jane Bæch, der til daglig handler ind i Netto i Værebro, hvor man også af sikkerhedshensyn har været nødt til at ændre lukketiden fra 22 til 20.

De to andre forretninger er Netto i Nørrekær ved Rødovre og i Sadelmagerporten i Avedøre.

Coop udelukker ikke lukninger

Coop Danmark, som driver de i alt 420 Fakta-forretninger i Danmark samt landets Brugser, har ikke lukket nogen butikker som følge af kriminalitet. Men det betyder ikke, at forretningerne ikke oplever problemet.

- Der er store problemer med sikkerhed og med tyveri. Personalet føler sig truet, og de er bange for, hvad der vil ske med dem, hvis de står frem. Flere har endda oplevet at blive truet på livet, fortæller Karin Hindkjær, der er kommunikationsdirektør i Coop.

I flere af kædens butikker er der installeret særlige sikkerhedsdøre, som betyder, at personalet aktivt skal lukke kunderne ind efter klokken 18. Man har også måttet hyre vagter i nogle butikker. Og Karin HIndkjær udelukker ikke, at kæden kan blive nødt til at lukke forretninger.

- Vi vil går rigtigt langt for at holde vores butikker åbne. Men vi tager også rigtigt meget hensyn til vores medarbejdere, så vi holder ikke åbent for enhver pris. Kommer det dertil, at der ikke er anden udvej, så gør vi også det, siger hun.

Lidl og Aldi hyrer ekstra vagter

Den tyske Aldi-kæde driver 225 supermarkeder i Danmark. En kilde i Aldi oplyser, at der ikke er lukket Aldi-butikker eller er ændret i åbningstiderne - men ved enkelte lejligheder har der været hyret ekstra vagtpersonale. Aldi ønsker ikke at oplyse hvor.

Hos den tysk-ejede Lidl-kæde oplyser man også, at der ikke er blevet lukket forretninger eller ændret åbningstider. Der er cirka 100 Lidl-butikker i Danmark, og kommunikationskonsulent Maria Frank oplyser, at der i enkelte forretninger har været hyret ekstra vagter.

- Vi har i perioder behov for at sætte vagt på i 5-7 af vores butikker i Københavns-området. Når vi gør det, er det for at kunne sikre både medarbejdernes og kundernes sikkerhed, hvis butikken oplever problemer med for eksempel tyveri eller hærværk, siger hun.

Af hensyn til de ansattes sikkerhed vil Lidl ikke oplyse, hvilke forretninger, der er tale om.

TV 2 har forgæves kontaktet Rema 1000, der har 256 butikker, for at få oplyst, om kæden har lukket forretninger, ændret åbningstider eller andre sikkerhedsforanstaltninger.

I disse Netto-forretninger er der sket ændringer

  • Netto i Bispehaven i Aarhus lukker helt ned mandag 29/6.
  • Netto i Nørrekær ved Rødovre har ændret lukketid fra 22 til 20.
  • Netto på Høje Gladsaxe Torv har ændret lukketid fra 22 til 20.
  • Netto i Sadelmagerporten i Avedøre har ændret lukketid fra 22 til 20.
  • Netto på Værebrovej i Værebro har ændret lukketid fra 22 til 20.
  • Der er 454 Netto-forretninger i Danmark.