Svensk superhacker udvist fra Danmark efter hackersag

16x9
Den svenske superhacker blev onsdag kendt skyldig ved Østre Landsret Foto: Privatfoto / TV 2

Den 29-årige, svenske hacker, Gottfrid Svartholm Warg, er ved Østre Landsret fundet skyldig i at have hacket CSC i det, der kendes som danmarkshistori

Den 29-årige, svenske hacker, Gottfrid Svartholm Warg, er ved Østre Landsret fundet skyldig i at have hacket CSC i det, der kendes som danmarkshistoriens største hackersag. 

Ved byretten fik den svenske hacker onsdag tre år og seks måneders fængsel samt udvisning af Danmark og indrejseforbud. 

Det kunne ikke betale sig for en svensk hacker at anke byrettens dom til Østre Landsret i historisk sag.

Straffen er en stadfæstelse af den dom, som Retten på Frederiksberg sidste år nåede frem til for det storstilede hackerangreb på personfølsomme registre hos statens it-leverandør CSC.

Anklager Anders Riisager havde krævet en straf på mindst fem års fængsel, mens forsvarer Luise Høj talte for, at et år bag tremmer ville være rimeligt.

Straffen kunne være blevet hårdere
Det kunne sågar nemt være gået værre, da flere af rettens medlemmer stemte for en højere straf. Således pegede fire stemmer på fire år og seks måneders fængsel, mens fem stemmer landede på fire år.

Rettens resterende ni stemmer mente dog, at byretten havde ramt det rigtige niveau, og dermed slipper Warg lige nøjagtig med en stadfæstelse af straffen ud fra princippet om, at stemmelighed skal komme den dømte til gode.

Hackerangrebet mod CSC stod på fra april 2012 til august samme år, hvor der blev stjålet oplysninger fra flere offentlige registre - herunder CPR-registret, politiets kriminalregister og det såkaldte SIS-register over internationalt efterlyste personer.

Svenskeren har hele tiden medgivet, at hans computer blev brugt til hackerangrebet. Alligevel har han holdt på sin uskyld med henvisning til, at hans computer var fjernstyret, men det tror det danske retssystem altså ikke på.

Både byretten og landsretten afviste dog at dømme ham udelukkende på baggrund af den omstændighed, at materiale fra hackerangrebet var fundet på Wargs computere.

- Men landsretten finder i lighed med byretten, at en lang række øvrige oplysninger i sagen samlet set helt oplagt og entydigt godtgør, at hackerangrebet mod CSC er foretaget under medvirken af Warg, siger retsformand Karen-Anke Tørring.

Personfølsomme oplysninger
Den 29-årig svensker blev 31.oktober 2014 dømt skyldige i at have hacket firmaet CSC's dataanlæg.

Amerikanske CSC håndterer danskernes mest følsomme oplysniger; heriblandt cpr- og kørekortregistre. Firmaet har et tæt økonomisk og efterretningsmæssigt samarbejde med den amerikanske sikkerhedstjeneste, NSA.

Også en 22-årig dansker blev dømt ved i byretten. Han fik seks måneders fængsel for at have medvirket til hacking af CSC. Da han allerede have siddet varetægtsfængslet i et år og syv måneder op til dommen, blev han løsladt efter skyldsmålet blev afgjort.

 

 

Hackere har fået adgang til forskellige offentlige registre, herunder CPR-registret, politiets kriminalregister og det såkaldte Schengen-register over internationalt efterlyste personer.

Sagen bugner af tekniske detaljer, men i virkeligheden er den juridiske strid forholdsvis simpel. Det handler om, hvorvidt den tiltalte Wargs computer er blevet fjernstyret af ukendte gerningsmænd, eller om han selv har siddet bag tasterne, da der blev hacket.

Det er man enige om

Der er fundet et hackerangreb sted, og det er sket via den tiltalte Gottfrid Svartholm Wargs computer i Cambodjas hovedstad, Phnom Penh.

En 22-årig dansker har i en chat med en person, som ifølge anklagemyndigheden kaldes My Evil Twin, drøftet muligheden for at opnå adgang til CSC.

Det strides man om

Warg afviser at være mennesket bag navnet "My Evil Twin". Han afviser også, at han har udført hackerangrebet. Warg hævder, at hans computer er blevet fjernstyret.

Anklagemyndigheden mener, at Warg er My Evil Twin, og at det er ham, som har udført hackingen og kopieret dokumenter til computere i Cambodja.

Danskerem afviser at have chattet med en person kaldet My Evil Twin. Personen hed i virkeligheden Era, men i de dokumenter, som anklagemyndigheden fremlægger, er navnet ifølge danskeren ændret.