Regning endte på 400.000: Atea betalte 'grotesk' rejse til Dubai

16x9
Armani Hotel Dubai Foto: PR foto

Det var en luksusrejse uden fagligt indhold, da to offentlige indkøbere - en ansat i Region Sjælland og en ledende administrativ medarbejder i Rigspol

Det var en luksusrejse uden fagligt indhold, da to offentlige indkøbere - en ansat i Region Sjælland og en ledende administrativ medarbejder i Rigspolitiet - samt tre personer med tilknytning til it-virksomheden Atea i november 2014 rejste til Dubai.

Til gengæld bød rejsen både på Formel 1-løb og en tur forbi det lokale femstjernede Armani Hotel - luksusrejsen kostede ifølge politiet 400.000 kroner, og it-giganten Ateas administrerende direktør Morten Felding godkendte turen på forhånd.

Tidligere har det ellers lydt fra Atea, at Morten Felding 'satte en stopper for en sådan praksis', da han i efteråret 2014 blev bekendt med turen - men efter at TV 2 har fået indsigt i retsbogen fra det mere end 13 timer lange grundlovsforhør i sagen, erkender Atea i en mail, at Morten Felding allerede i juni måned blev orienteret om rejsen - og sagde ok til den.

Ikke helt i orden
Morten Felding har ikke ønsket at svare på TV 2's spørgsmål i et interview, men skriver i mailen, at han ikke havde sat sig ind i turens detaljer men i sin godkendelse betingede sig, at rejsen til Dubai havde et fagligt indhold og foregik på økonomiklasse.

- Dermed regner Felding med, at alt er i orden, står der i mailen fra Atea.

Men det var det ikke.

Rejsen til Dubai, der i grundlovsforhøret i Retten i Nykøbing Falster blev beskrevet som en 'luksusrejse', og som de ansatte i Rigspolitiet og Region Sjælland modtog uden beregning, beskriver Atea således:

- Det er først efter hjemkomsten i november 2014, da der sker rejseafregning, at turens karakter og groteske omfang går op for administrerende direktør Morten Felding, som derefter giver (slettet på grund af navneforbud) en skriftlig advarsel (...), står der videre i mailen.

Den pågældende medarbejder, der stod for rejsen i Atea, blev altså ikke fyret - ligesom Atea ikke foretog nogen anmeldelse til politiet.

Region anmelder betænkelig aftale
Det gjorde i stedet Region Sjælland den 21. maj 2015, da flere af personerne, der var med på rejsen, var involveret i en millionaftale i forbindelse med et offentligt udbud - og kontrakten tilsyneladende ikke var helt fin i kanten.

- Det ærgrer mig utroligt, at sådan noget har fundet sted. Det ligger meget langt fra de værdier, vi arbejder indenfor, siger IT-direktør i Region Sjælland, Per Buchwaldt, til TV 2.

Morten Felding tiltrådte som administrerende direktør i Atea Danmark den 1. maj 2014 - ifølge Atea tre måneder efter, rejsen til Dubai var bestilt. Han er selv er sigtet i den usædvanlige sag, for 'at have undladt at gribe ind' overfor rejsen, der ifølge politiet handlede om at smøre Region Sjælland til fortsat at benytte Atea som leverandør.

Morten Felding er ikke sigtet for selv at tilbyde bestikkelse. Ingen af de tre it-medarbejdere er længere ansat i Atea A/S.

Rigspolitiet har endnu ikke ønsket at kommentere sagen.

Bestikkelse

Bestikkelse er at tilbyde, give (aktiv bestikkelse), modtage, opfordre eller acceptere (passiv bestikkelse) noget af værdi med det formål at påvirke en embedsmands handlinger i udførelsen af hans eller hendes offentlige og lovpligtige opgaver. Bestikkelse er strafbart i Danmark.