Ruller bestikkelses-lavinen nu? Nye afslørende stikprøver
En lavine om mulig svindel for millioner ruller videre, efter at seks personer natten til onsdag blev varetægtsfængslet i fire uger sigtet for at udøve eller modtage bestikkelse.
Senest har en række stikprøvekontroller afdækket, at millioner af kroner kan være forsvundet i forbindelse med offentlige it-indkøb - hvilket har skabt frygt for svindel hos en række offentlige myndigheder.
- Vores løbende stikprøvekontroller viser, at der på flere af vores aftaler er forskel på, hvad det offentlige har købt ind for, og hvad leverandøren har indberettet til os, siger Signe Lynggaard Madsen, der er administrerende direktør i SKI, Statens og Kommunernes Indkøbs Service A/S, til TV 2.
Mangler at betale
SKI er ejet af staten og kommunerne i fællesskab, og formålet med selskabet er at indgå rammeaftaler med udvalgte leverandører, der sikrer myndigheder både en god pris samt mulighed for større indkøb uden regeltunge udbudsrunder i hvert tilfælde.
Aftaler, der alene på it-området udgør en årlig omsætning på mellem to og tre milliarder, hvor der indeholdt i prisen lægges et gebyr på omkring 1,5 procent, som leverandøren - it-selskaber som Atea - skal indbetale til SKI for ulejligheden.
- Opgørelserne viser, at der i adskillige tilfælde foregår et ikke uvæsentligt salg uden efterfølgende indrapportering til SKI, skriver SKI i et brev, der ifølge TV 2's oplysninger er sendt afsted til samtlige it-leverandører, der indgår i SKI's rammeaftaler.
Myndigheder er bekymrede
Ansvaret for at betale gebyret til SKI påhviler it-leverandørerne - men ifølge TV 2's oplysninger har mistanken om bestikkelse også skabt rystelser flere steder i det offentlige.
- Flere indkøbere i offentlige myndigheder har henvendt sig og bedt os om at tjekke op på deres tal, så der er sikkerhed for, at deres indkøb er i orden, siger Signe Lynggaard Madsen fra SKI til TV 2.
SKI har derfor sendt et brev til alle de it-leverandører, der tilsammen har en årlig omsætning via SKI's rammeaftaler på mellem to og tre milliarder kroner - for at bede dem sikre, at de hver gang en aftale er indgået, også har husket at indbetale gebyret, der typisk svinger på mellem en og to procent af aftalens værdi, til SKI.
400.000 kroner til Dubai-rejse
Ifølge sigtelserne skal de seks varetægtsfængslede have haft adgang til en konto, som blandt andet 1,5 procent af Region Sjællands it-omsætning med Atea skal være kanaliseret ind på - 1,5 procent, som SKI gerne vil forvisse sig om ikke er penge, som personer, der er ansat eller tidligere har været ansat i Atea, har indsat på kontoen i stedet for efter reglerne at indbetale dem til SKI.
Penge, der ifølge SKI's stikprøver kan mangle i systemet - em konto, der ifølge sigtelserne er benyttet til blandt andet en rejse til Dubai i efteråret 2014 - en rejse til 400.000 kroner, som en ledende medarbejder i Rigspolitiet, en ansat i it-afdelingen i Region Sjælland samt tre ansatte i enten Atea eller 3Ait skal have deltaget i.
I alt er 13 personer sigtet i sagen. Seks er varetægtsfængslet - syv er afhørt og på fri fod.
Blandt dem Ateas administrerende direktør, Morten Felding, der er sigtet for at have undladt at gribe ind overfor bestikkelse.
Alle nægter sig skyldige - og Atea skriver i en pressemeddelelse, at 'Ateas ledelse gør alt, hvad de kan for at rydde op efter den tidligere ledelse'.