Mulig bestikkelse: Region annullerer it-indkøb for 126 mio

Region Sjælland har annulleret en aftale om at købe it-udstyr og ydelser for 126 millioner kroner.

Det skete fredag i sidste uge - fire dage inden 13 mennesker blev anholdt sigtet i en usædvanlig sag om mulig bestikkelse af offentligt ansatte.

En sag, der trækker direkte tråde til aftalen om it-indkøbet hos Region Sjælland, som efter en EU-godkendt udbudsrunde blev indgået med it-firmaet 3Ait en måned tidligere.

En rammeaftale, der ville have betydet en omsætning på 126 millioner kroner til 3Ait - hvis tilbud lå omkring 20 millioner kroner under tilbuddet fra konkurrenten Atea, der tilbød at løse opgaven for 146 millioner kroner.

Laveste pris gjorde udslag

Overfor TV 2 bekræfter It-direktør Per Buchwaldt fra Region Sjælland, at Atea har klaget over processen - og at regionen vil tage stilling til, om der er behov for yderligere tiltag i forhold til fremtidige it-indkøb, når resultatet af politiets efterforskning foreligger.

- Vi vurderede indholdet i klagerne og nåede frem til, at vi ville lade udbuddet gå om. Af hensyn til politiets arbejde har jeg for nuværende ingen yderligere kommentarer, siger Per Buchwaldt.

TV 2 har fået aktindsigt i forskellige dokumenter omkring millionaftalen - og her fremgår det, at 'tilbuddene er vurderet ud fra tildelingskriteriet 'laveste pris'.'

Klage - og løfte om indsigt i tilbud

Region Sjælland valgte at annullere udbuddet, som 3Ait vandt, fredag den 5. juni - ifølge politiets sigtelser skal en af seks mænd, der natten til onsdag blev varetægtsfængslet sigtet for at give eller modtage bestikkelse, have medvirket til at tilpasse udbudsspecifikationerne til 3Ait's fordel - ligesom der 8. juni ifølge en sigtelse i sagen skal være afgivet et løfte om, at 3Ait ville få mulighed for at få kendskab til Ateas 'kommende tilbud på en ny it-kontrakt'.

Salgsdirektør Kim Holtum Schouw fra 3Ait har ikke ønsket at deltage i et interview med TV 2, men forklarede tirsdag aften, at det fem måneder gamle firma aldrig har sendt fakturaer til Region Sjælland.

Han føler, at virksomheden er blevet hængt ud - og har ikke ønsket at kommentere sagen yderligere.

Alle nægter sig skyldige

Ifølge politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er politiet i besiddelse af 'omfattende bevismateriale af forskellig karakter' - ligesom efterforskningen er kun er i sin indledende fase.

- I takt med, at vi gennemgår de forskellige effekter og afhøringer, åbner der sig helt sikkert nye sider af sagen, siger Kim Kliver.

Ud af de 13 personer, der blev anholdt tirsdag morgen, er syv løsladt men fortsat sigtet. Seks er varetægtsfængslet frem til 2. juli - alle har kæret fængslingen til landsretten.

Rejse for fem til Dubai for 400.000

Fire af de fængslede har eller har haft tilknytning til enten Atea eller 3Ait - en har en administrativ lederstilling i Rigspolitiet, mens den sidste er it-ansat i Region Sjælland.

Alle skal ifølge politiets sigtelser have nydt godt af en millionkonto, hvis indestående gik til rejser til blandt andet Dubai og USA - ligesom der ifølge politiet også skal være tale om et 'uberettiget' løfte om et sponsorat til travbanen i Nykøbing Falster på 100.000 kroner - plus moms.

Ifølge Region Sjælland anmeldte regionen en mulig sag om ulovligheder i samarbejdet med en eller flere it-leverandører til politiet i den sidste uge af maj.