Voldtægt: Kroppen bliver lammet for at overleve
Du kan se Station 2 på TV 2 klokken 20.50 og på TV 2 PLAY.
Det kan være nærmest umuligt at gøre modstand under en voldelig voldtægt. Det siger en ekspert om den grusomme voldtægt i 2004, hvor en mand voldtog en kvinde tre forskellige steder i løbet af en nat i København.
Hovedparten af de kvinder, der kommer her hos os, de fortæller efterfølgende, at de ikke kunne få deres krop til at reagere. At kroppen nærmest spiller død og ikke reagerer, selv hvis de tænker, at de vil prøve at flygte, siger Oversygeplejerske ved Center for Seksuelle Overgreb, Hanne Nielsen
Kvinden fortæller sin historie i Station 2, fordi hendes gerningsmand nu igen er på anklagebænken for en bestialsk voldtægt. Han er desuden sigtet for drabsforsøg og risikerer en forvaringsstraf, altså fængsel på ubestemt tid.
Kvinden, som han voldtog i 2004 fortæller blandt andet, at hun var ude af stand til at råbe om hjælp, selvom hun og gerningsmanden gik tæt forbi andre mennesker mellem de tre voldtægter.
Jeg var fuldstændig lammet af skræk for at miste mit liv. Jeg var nærmest som en observatør, der så det hele udefra. Men min krop den var lammet, og jeg kunne slet ikke komme tilbage i den, siger kvinden, der ønsker at være anonym og derfor bruger dæknavnet Emilija.
Og den reaktion er helt naturlig, siger Hanne Nielsen.
Jeg tror, det er ren overlevelse. I hendes optik, der har næste skridt været, at han slog hende ihjel. Det er kroppens overlevelsesmekanisme, at den nærmest spiller død. Det kan være virkelig, virkelig farligt at give sig til at slås med en gerningsmand, så nogle gange kan det altså være en god strategi.
Sidste år blev der anmeldt 365 voldtægter ifølge Danmarks Statistik. Mange af kvinderne har store psykiske problemer, og det gælder også for Emilija. Hendes voldtægt har ført til både alkoholmisbrug og selvmordstanker. Og den reaktion er også helt normal, siger Hanne Nielsen:
Det kan være svært at ryste den nedgørelse af sig, som en voldtægt er. At man har været frataget retten til at bestemme over sin egen krop, det er utroligt krænkende. Man går rundt med et sår på sjælen, som andre ikke kan se, og derfor føler mange sig meget alene.
I Station 2 fortæller kvinden blandt andet, at hun stadig er angst for at gå alene på gaden. Det er også en følelse, som mange voldtægtsofre døjer med, siger Hanne Nielsen
Det kan tage lang tid at lære at komme ud i verden igen. At lære at få tilliden til verden tilbage og indse, at man godt kan gå ud, uden at nogen behøver passe på en hele tiden, vurderer Hanne Nielsen fra Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet.