Krimi

Sexmisbrugssag: Kommune meldte aldrig overgreb til politiet

I morgen forsætter retssagen mod en 53-årig mor og en 52-årig stedfar, som er tiltalt for at have sexmisbrugt kvindens i dag 10-årige datter. Moderen er også tiltalt for allerede i 2000-2002 at have lade en mand misbruge sin næstældste datter. Men det overgreb blev aldrig meldt til politiet.

Kvindens tre ældste døtre skal vidne i sagen i morgen, og de vil fortælle om en barndom med fyldt med druk, vold og omsorgssvigt. Det vil også komme frem at den næstældste datter blev misbrugt af moderens daværende kæreste. Det sker, mens moderen boede på Ærø. I 2003 flygter pigerne på 10 og 12 år og søger hjælp hos deres storesøster.

- De fortalte, at deres mor drak rigtig meget. Og de fortalte, at der var skiftende mænd hele tiden, fortæller den ældste søster der i dag er 30 år.

Den ældste af pigerne fortæller også, at hun har været udsat for et overgreb.

- Hun har det skidt, da hun fortæller det, fordi hun er bange for, at jeg ikke vil tro på hende. Men vi fortæller det til Ærøskøbing Kommune. Hun fortæller det selv og jeg gør også kommunen opmærksom på det.

I dag er Ærøskøbing Kommune blevet til Ærø Kommune, og her erkender den nuværende børne- og ungechef, at det blev noteret, at pigen havde fortalt om overgrebet, men det blev aldrig meldt til politiet.

- Der står, at man overvejede, om det var en strafbar handling, og det skulle vurderes i forbindelse med en anbringelse. Reglerne var nogle andre dengang. Hvis vi fik den samme underretning i dag, ville jeg ikke være i tvivl, om at vi skulle kontakte politiet, siger børn- og ungechef Jes Jørgensen.

To år efter af de to yngste piger er stukket af, får moderen den datter, det meste af sagen handler om. Men da mor og datter flytter til Skagen i 2011 bliver Frederikshavn kommune ikke informeret om moderens forhold til de øvrige børn, oplyser Jes Jørgensen.

- Reglerne er sådan, at vi kun skal viderebringe oplysninger vedrørende det barn, som der flytter derop. Det er det barn, som den kommende kommune har handleforpligtelse på.

Hvis et barn har været udsat for overgreb i hendes varetægt, er det så ikke en viden, de burde have i den nye kommune?

- Jo, men der ligger kun en udtalelse. Det er ikke defineret som et overgreb. Der har mig bekendt ikke været et opfølgning på det politimæssigt, så man kan definere det som et klart overgreb.

I dag mener anklagemyndigheden, at der skete et overgreb tilbage i 2000-2002 og har rejst tiltale mod den 53-årige mor. I morgen skal hendes ældste døtre fortælle historien i retten og denne gang bliver der lyttet.

I Nyhederne kl. 22 fortæller den ældste datter hvordan de prøvede at råbe myndighederne op