Krimi

Grove fejl ved dødsfald: Privat ambulancefirma kører videre

Du kan se Station 2 på TV 2 klokken 20.50 og på TV 2 PLAY.

Sundhedsstyrelsen har rettet en alvorlig kritik af det private ambulancefirma, Ignis Et Aqua, efter travkusken, Ole Køppen, mistede livet i sommer. Alligevel kører det private ambulancefirma videre – helt lovligt.

I sommer fik travkusken, Ole Køppen, det pludseligt dårligt efter et travløb på Charlottenlund Travbane. Han faldt om med et hjertestop.

Den bevidstløse mand blev hentet af det private ambulancefirma, Ignis Et Aqua, som var hyret af Charlottelund Travbane, og kørt til sygehuset – men han modtog ingen førstehjælp, og redderne valgte at køre ham til Herlev Sygehus, som lå 14 kilometer væk. De burde i stedet have valgt Gentofte, der ligger kun 5,8 kilometer væk eller Rigshospitalet, som er lokaliseret 7,4 kilometer fra travbanen.

Redderne ringede heller ikke 112, hvilket er stik i mod Region Hovedstadens anvisninger.

Det fik Sundhedsstyrelsen til at rette en skarp kritik mod Ignis Et Aqua i marts 2015.

- Vi fandt først og fremmest frem til at redderne på stedet handlede kritisabelt ved medtage kusken i ambulancen uden at ringe 112 og få anvisning hvordan de skulle behandle ham og hvortil de skulle transportere ham, fortæller den juridiske chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, Henrik Kristensen.

Alvorlige problemer

Ifølge tidligere medarbejdere er der flere kritisable forhold i firmaet. Flere tidligere medarbejdere har indberettet til Sundhedsstyrelsen, at firmaet ikke kørte med kvalificeret personale eller personale der slet ikke har de relevante ambulanceuddannelser.

Det fremgår også i Sundhedsstyrelsens rapport om Ole Køppens dødsfald på Travbanen, at firmaet ikke kunne fremvise dokumentation for de ansattes uddannelser. Otte måneder efter Sundhedsstyrelsen bad om dokumenterne, har styrelsen stadigvæk ikke modtaget dem.

Men trods grove fejl og manglende dokumentation for uddannelser kan firmaet fortsætte med at køre. Der er nemlig ingen lovhjemmel til at stoppe et privat ambulancefirma. Men efter dødsfaldet på travbanen er sundhedsministeren ved at stramme op på reglerne. 

Hvad er STATION 2?

Station 2 er hele Danmarks kriminalmagasin, og vores værter er altid klar på at vise den mere lyssky side af det danske samfund. 

Programmet blev sendt for første gang d. 18. september 1993 – med Jes Dorph-Petersen og Niels Brinch som studieværter. Det er nu mere end 800 programmer siden.

Programmet sendes på TV 2 hver torsdag kl. 20:50.

Rikke Hemmingsen er vært i 'Station 2 Efterlyst', som sendes direkte fra brændpunkter i Danmark og omtaler nye og aktuelle kriminalsager, som politiet har brug for hjælp til at opklare. Seerne får også mulighed for at følge opklaringsarbejdet med sager, der tidligere har været omtalt i 'Station 2'.

Station 2 kan ses på TV 2 PLAY.