Krimi

Efter ballade om anti-israelsk reklame: Fire busser i brand på Østerbro i nat

Fire busser på Arrivas garageanlæg er natten til fredag brændt. Det kan ikke udelukkes, at der ligger et politisk motiv bag handlingen. 

Politiet vil ikke udtale sig om, hvorvidt brandene er blevet påsat.

- Men det, jeg kan sige, er, at vi har fundet noget hærværk derude, hvor der er skrevet Boykot Israel - Free Gaza, siger vagtchef Lars Vestervig til Ritzau. 

Busserne i København har på det seneste været centrum for en strid om reklameplads.

Omstridt budskab

Annoncer, der har opfordret til at boykotte varer fra israelske bosættelser, blev fjernet fra Movias busser, efter at et flertal i bestyrelsen stemte for at fjerne reklamerne, der var bestilt af Dansk Palæstinensisk Venskabsforening.

Reklamerne var indrykket af Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening. Her frygter man, at personer med palæstinensisk baggrund har brugt sagen som motivation til at begå hærværk.  - Jeg fik et chok, da jeg hørte om det. Det er forfærdeligt. Det er en primitiv og kriminel handling og jeg opfordrer til at man hjælper politiet med opklaringen, siger formand Fatih el-Abed til TV 2 og fortsætter.

- Det kan på ingen måde være folk omkring Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening eller organisationerne omkring, der står bag. Her arbejder alle demokratisk og efter retningslinjerne. Men ingen kan forhindre nogle primitive mennesker i at begå sådan en handling. Nogen kan måske tro, at de gør sagen en tjeneste, men det er modsat. Det skader vores sag.

Hos Movia vil man undersøge sagen, før man udtaler sig konkret om brandattentatet. 

-  Det giver anledning til at overveje om retningslinjerne for reklamer på busserne er klare nok. Men det er op til trafikselskaberne at vurdere.Det er rigtig uheldigt, hvis det har noget med reklamerne at gøre. Det er en trist udvikling. Men det er op til trafikselskaberne at afgøre, hvad de finder stødende, siger Morten Nissum Larsen, kommunikationsmedarbejder i Arriva, til TV 2.

En bus reddet 

Ifølge TV 2's oplysninger startede branden omkring klokken tre i nat. 

Fire busser - der alle havde fyldte diesel-tanke - til en værdi af 2,5-3 mio. kr. stykket er blevet ødelagt i branden, mens en medarbejder fra Arriva nåede at redde en femte bus på pladsen. 

Den skal nu til teknisk undersøgelse hos politiet, da det også var denne bus, hvor der var påmalet anti-israelsk graffiti.   

Der er ingen anholdte i sagen, og politiet efterlyser vidner, der kan hjælpe med opklaringen.