Krimi

Mergelgrav-sag: Politiet fortalte familie, at Jonathan var fundet i live

Politiet leder efter spor nær den mergelgrav, hvor 34-årige Jonathan Holst Nielsen blev fundet myrdet i april 2015 efter at være sporløst forsvundet i tre måneder privatfoto og Polfoto

Da 34-årige Jonathan Holst Nielsen i slutningen af januar forsvandt sporløst, gik der ikke længe, inden hans familie kunne drage et lettelsens suk.

En fejl hos politiet betød nemlig, at familien fik oplyst, at den 34-årige var blevet fundet i live.

I 15 dage led de pårørende derfor den vildfarelse, at Jonathan Holst Nielsen var i god behold - i realiteten lå han efter alt at dømme skudt og bagbundet i en mergelgrav på Sydsjælland forsøgt tynget ned af lodder.

Fejlen opstod i Københavns Politi 2. februar 2015 - altså en uge efter, at den 34-årige forsvandt sporløst. Jonathan Holst Nielsen blev slet og ret forvekslet med en anden mand, der ligeledes var meldt savnet, men som var dukket op.

Derfor "aflyste" Københavns Politi ved en fejl ikke den mand, der var dukket op, men Jonathan Holst Nielsen.

Først efter 15 dage - 17. februar 2015 - opdagede Københavns Politi forvekslingen. Det skete, da de dræbtes pårørende undrede sig over, at han fortsat var forsvundet og derfor kontaktede politiet på ny.

Kort efter fik familien den triste nyhed - Jonathan Holst Nielsen var alligevel ikke blevet fundet - sammen med en undskyldning.

I et brev, som den 34-åriges familie i går gav TV 2 lov til at læse og offentliggøre, skriver Jonathan Holst Nielsens nærmeste, at politiet trods fejlen næppe kunne have gjort meget andet.

- Nogle danske medier har kritiseret politiet for ikke at have været aktive nok i den tid, Jonathan var meldt savnet. Og ja, politiet har begået fejl, men det er også vores indtryk, at de har gjort, hvad der var muligt inden for de givne rammer. Nu er der iværksat en efterforskning af forbrydelsen og forhåbentlig bliver de, der fortjener det, stillet til ansvar, skriver familien i brevet.

Familie til dræbte Jonathan Holst Nielsen: Han blev presset til at gøre ting, han ikke burde have gjort

Hos Københavns Politi bekræfter vicepolitiinspektør Peter Månsson, afdelingen for sagsbehandling, fejlen.

- Vi har lavet en meget beklagelig fejl. Det er vi rigtig kede af, siger Peter Månsson.

Ifølge vicepolitiinspektøren er fejlen sket i udvekslingen af oplysninger mellem to ansatte i Københavns Politi.

- Der er sket det, at der har været to sagsbehandlere om denne sag, hvor den ene har modtaget oplysningerne om, at der er fundet en efterlyst person, og så har den anden så sørget for, at den pågældende bliver "aflyst" i systemet. De to sagsbehandlere haft haft en fejl i kommunikationen, der gør, at man "aflyser" den forkerte. Det sker, fordi vi ikke har været gode nok til at kontrollere, at journalnummeret og det tilhørende navn stemmer overens, siger Peter Månsson.

Københavns Politi vil nu sikre, at andre familier ikke udsættes for den samme følelsesmæssige rutsjetur i fremtiden.

- Jeg har ikke hørt om, at der tidligere er sket noget lignende, men på baggrund af denne sag kigger vi nu vores procedurer igennem, så vi kan eliminere fremtidige lignende fejl.