Krimi

Dræbt i mergelgrav mistede hash-parti til 250.000 kr.

Den 34-årige Jonathan Holst Nielsen, der tirsdag blev fundet skudt og bagbundet på hænder og fødder i en mergelgrav på Sydsjælland, kan han have slæbt rundt på en større hash-gæld.

Det fremgår af domme fra Retten i Næstved og Østre Landsret, som TV 2 har fået aktindsigt i.

Den 34-årige blev idømt fem måneders fængsel ved Retten i Næstved 11. september 2014.

Sagen var en tilståelsessag, og dommen fik han, fordi politiet stoppede ham i en bil med 4,7 kilo hash i Dianalund ved et botilbud for løsladte fanger.

Ved en salgspris på 50 kr. grammet, svarer det til omkring 250.000 kr. Er kvaliteten god kan værdien nemt have været det dobbelte.

Det fremgår af retsbogen fra Retten i Næstved, hvor den 34-årige afgav forklaring, at de knap fem kilo hash var nogle han havde købt på Christiania, to dage før han blev standset af politiet.

- Det var meningen, at han skulle aflevere hash'en på en rasteplads til en person, han ikke ved, hvem var. Han havde lejet en bil til formålet. Han havde aftalt det med en person, der gjorde sigtede en tjeneste, da de sad i fængsel sammen. Han ville ikke oplyse, hvem den pågældende er, står der i retsbogen.

Han blev idømt fem måneders fængsel.

Den 34-årige mente dog, at straffen var for hård, og derfor ankede han til landsretten.

Få måneder senere forsvandt han, og ingen hørte fra ham - indtil han to drenge på fisketur for en uge siden fandt ham i mergelgrav på Sydsjælland.

At den 34-årige var meldt savnet fik dog ikke landsretten til at indstille sagen, fortæller advokat Michael Lindquist, der var forsvarer for Jonathan Holst Nielsen.

Landsretten stadfæstede dommen mod Jonathan Holst Nielsen 16. februar 2015 - uden at den dømte var til stede i retten. På det tidspunkt lå den 34-årige efter alt at dømme dræbt i mergelgraven.

- Jeg var helt gasblå i hovedet over det. Jeg havde bedt om, at sagen blev udsat, fordi han var eftersøgt af sine forældre. Jeg mente, at det var rigtigst, at sagen blev udsat. Men statsadvokaten mente, at der var forkyndt for ham, og fordi han kun havde anket straffens længde, kunne sagen køre, uden han var til stede. Jeg troede, at der var større empati hos landsretten end hos statsadvokaten, men det var der ikke, siger Michael Lindquist.

- Juraen har jeg ikke noget at kritisere, men følelsesmæssigt og menneskeligt burde man have afventet, fortæller han.

Som tv2.dk i går kunne fortælle, havde familien til Jonathan Holst Nielsen bange anelser om, at han blev presset til at gøre ting, han ikke ønskede.

 -  Jonathan var en god dreng med et godt humør og altid villig til at hjælpe andre. Men han havde svært ved at sige "nej", og til tider lovede han ting, han ikke var i stand  til at holde. Vi har på fornemmelsen, at Jonathan mod slutningen af sit liv følte, at han blev presset til at gøre ting (for andre), som han ikke burde have gjort, men som han afviste at tale med sin familie om, skriver familien i et rørende brev, der er sendt ud til venner og kolleger, og som tv2.dk har fået lov til at læse og offentliggøre.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har endnu ikke noget gennembrud i efterforskningen af mordet på den 34-årige.