Krimi

Sådan løser politiet mysterium om mergelgrav-drab

Hvem er den yngre mand, der tirsdag blev fundet bagbundet på hænder og fødder på bunden af en mergelgrav på Sydsjælland?

Det spørgsmål er i øjeblikket det helt afgørende for at komme i gang med at opklare, hvem der står bag drabet.

Det fortæller Kurt Kragh, der gennem 27 år var efterforsker i Rigspolitiet Rejsehold. Her var han blandt andet med til at opklare drabet på en kvinde, som blev fundet på bunden af en mergelgrav i Sønderborg.

- Du kan ikke foretage nogen form for efterforskning, før du har identiteten på ofret. Du kan lave nogle forhør omkring mergelgraven - er der nogen, der har set noget - men det får du næppe noget ud af. Så det er altafgørende for at komme videre med sagen, siger Kurt Kragh.

Sagen efterforskes af Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi.

Ifølge den rutinerede drabsefterforsker vil politiet sammenholde oplysninger om det fundne lig med Rigspolitiets register over personer, der er meldt forsvundet. Det register indholder oplysninger om højde, drøjde og tatoveringer. Også tandlægeoplysninger samt eventuelle fingeraftryk og dna vil blive sammenlignet.

Politiet vil sandsynligvis også sende oplysninger ud via Interpol, vurderer Kurt Kragh.

- Hvis det er en person, der er anmeldt forsvundet her i Danmark, bør man rimelig hurtigt nå frem til hans identitet. Det er helt sikkert. Er der derimod er tale om en person, som opholder sig illegalt i Danmark, er det en meget svær opgave. De personer har vi ingen oplysninger om, siger Kurt Kragh.

Ofrets tænder og påklædning kan ifølge den erfarne drabsefterforsker være vigtige indikatorer for politiet.

- Tøjet ser de helt sikkert også nærmere på, når de skal fastlægge hans identitet. Hvad har han på? Det kan være en speciel beklædning, specielle sko eller andet, der giver et fingerpraj om, hvilket land han kommer fra. Tændernes tilstand er også rigtig vigtige. Dem kan man udlede mange ting af. De fleste i Danmark går regelmæssigt til tandlæge, fortæller Kurt Kragh.

Ifølge Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har den dræbte ligget i mergelgraven "et stykke tid".

Alligevel kan liget dog sagtens være i en stand, der giver politiet gode spor. Det var eksempelvis tilfældet med det mergelgravs-drab, som Kurt Kragh i 2004 var med til at opklare nær Sønderborg. På den dræbte kvindes brystvorter fandt politiet dengang bidemærker, som matchede den mand, der senere blev dømt i sagen.

- De fleste mergelgrave er der ikke meget ilt i. Så vil man muligvis være i stand til visuelt at se flere ting. Det var tilfældet med kvinden i mergelgraven i Sønderborg. Med en smule held vil man kunne tage fingeraftryk på ofret, og det er stadig en af de mest benyttede måder at identificere folk på i hele Europa. Også fordi mange indvandrere får taget deres fingeraftryk, når de kommer til EU.