Krimi

Terrorsag: Synagoge-betjent havde ikke fået obligatorisk skudtræning

Meget tyder på, at sikkerheden ikke var helt i top under terrorangrebet i København i februar.

Den ene af de sårede betjente, som bevogtede synagogen i Krystalgade natten til den 15. februar i år, havde ikke fået den årlige træning med MP5-maskinpistol, som han skulle have haft ifølge politiets regler. Det fremgår af en aktindsigt, som TV 2 Nyhederne har fået.

Det er ifølge TV 2 Nyhedernes kilder den samme betjent, som tabte sit magasin til sin MP5-maskinpistol, da den formodede gerningsmand Omar Abdel el-Hussein angreb synagogen, dræbte den jødiske vagt Dan Uzan, og sårede de to betjente. De nåede kun at affyre et enkelt skud. Blandt andet fordi magasinet altså røg ud af den ene betjents maskinpistol. Det vides ikke om magasinet røg af på grund af en menneskelig fejl, eller fordi våbnet var defekt.

Formand for Københavns Politiforening, Michael Bergmann Møller, kritiserer den manglende skydetræning:

- Jeg synes ikke, det er i orden, at mine medlemmer ikke bliver tilbudt den relevante uddannelse. Det gælder skydeuddannelse, men det gælder også mange andre ting, der skal være på plads, når man står i sådan en situation, som han var i dér, siger Michael Bergmann Møller, der understreger, at den manglende træning ikke nødvendigvis har været afgørende i situationen.

Københavns Politi har afvist TV 2 Nyhedernes anmodning om aktindsigt i, hvor mange betjente som ikke har fået den nødvendige skudtræning med MP5-maskinpistoler.

Ikke den eneste betjent uden træning

Michael Bergmann Møller kender heller ikke til omfanget, men gætter på at betjenten, der blev såret foran synagogen, ikke er den eneste.

TV 2 Nyhederne har tidligere været i kontakt med en betjent, som bekræftede dette anonymt:

- Jeg har ikke haft skydetræning med en MP5’er de seneste tre år. Det er skræmmende, at jeg kan risikere at stå inde midt i København med et våben, jeg ikke har haft den fornødne træning i at håndtere.

Michael Bergmann Møller forklarer, at der kan være masser af gode grunde til, at man ikke kan møde op til skudtræning med MP5-maskinpistoler. Hvis man har ferie, orlov eller er blevet kaldt ind på en anden opgave, skal man ikke møde op, men så skal man have træningen en anden dag, og her kan det gå galt:  

- Lidt afhængig af, hvornår det er på året, kan man være så uheldig, at der ikke er flere skydedage tilbage, fortæller Michael Bergmann Møller.

Ifølge aktindsigten er den omtalte betjent også befalingsmand i Flyvevåbnet, hvor han fungerer som skydeinstruktør i pistolskydning. Det er dog langt fra det samme som at kunne håndtere en maskinpistol, siger Oberst Lars R. Møller:

- Det er fuldstændig ligegyldigt, for en pistol har intet med en maskinpistol at gøre. Det er afgørende i en presset situation, at man har fået den nødvendige træning med MP5 maskinpistolen, og politiets træning er i forvejen mangelfuld.

Københavns Politiforbund har, som TV 2 Nyhederne tidligere har beskrevet, siden 2009 bedt om mere træning til at håndtere deres våben - heriblandt MP5-maskinpistolerne.

Det ønske er ikke blevet imødekommet af Københavns Politi. Efter terrorangrebet har Rigspolitiet nu nedsat en arbejdsgruppe, der blandt andet skal kigge på politiets skydetræning og det glæder Michael Bergmann Møller:

- Det er klart at vi som personalerepræsentanter vil mase på for at vi får så meget uddannelse som overhovedet muligt.

Københavns Politi oplyser til TV 2 Nyhederne, at de ikke ønsker at kommentere oplysningerne, før der foreligger en samlet redegørelse. Rigspolitiet har ikke meldt tilbage på TV 2 Nyhedernes henvendelser.