Basse kørt ihjel: Tre typer af dyremishandlere
Du kan se Station 2 på TV 2 klokken 20.50 og på TV 2 PLAY.
Station 2 sætter i aften fokus på dyremishandling i Danmark. Heriblandt mishandling af kæledyr. I den forbindelse har vi onsdag kunnet fortælle historien om hunden Basse, der blev kørt over af en mand, der arbejdede tæt på Basses hjem. Basse overlevede ikke.
Men historien om Basse er ikke enestående. Alene sidste år blev der anmeldt i 619 dyreværnssager til politiet. Heriblandt flere med kæledyr. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Ifølge Tine Wøbbe, der er ledende retspsykolog på Sankt Hans Hospital, ligger der mere end bare umotiverede overgreb bag, når folk mishandler dyr.
- Når man mishandlet dyr, så er det en del af at have psykopatiske træk. Det er meget lettere at være ligeglad, hvis man ikke har empati, for så kan man ikke føle med dyret.
Herunder kan du se en video af Sergiy Yaksuns hund Basse, der blev kørt ihjel med vilje i Lemvig. Vi advarer mod stærke billeder.
Overordnet ser Tine Wøbbe tre forskellige typer mishandlere.
- Der er hævnerne – hvor det er mere overlagt. Som naboen, der dræber hunden fordi han synes, at den har gøet meget igennem længere tid. Det typiske for dem er, at de har hævn som motiv.
- Så er der de personer, der umotiveret mishandler dyr. De er sadistiske og gør det for nydelsens skyld. Det er meget impulsivt og uforudsigeligt. Og det er de mest farlige.
- Til sidst er der grupperne, hvor der er nogle helt andre sociale normer på spil. Det er noget af det samme der sker ved gruppevoldtægter. Folk deltager aktivt, fordi de gejles op af stemningen, selvom de måske ikke kan finde på at gøre det hvis de var alene.
Får et 'kick' af at mishandle
Mennesker der mishandler dyr, oplever ifølge Tine Wøbbe en udløsning af adrenalin i kroppen. En følelse som personen i nogle tilfælde vil søge at få igen og igen.
- De får et adrenalinkick ud af det som giver en form for ro, og så skal der mere til for at opnå den samme følelse næste gang. Det kender man fra mange andre sammenhæng, og så bliver man endda også afhængig af at få denne her oplevelse af adrenalin-kick. Det kan føre til, at man måske begår flere og flere overgreb. Og her taler vi så om dyr, men vi kender det også fra voldsforbrydere, at det kan accelerere over tid.
Hvis en person mishandler et dyr betyder det ikke, ifølge Tine Wøbbe, at vedkommende er psykopat, men det er viser et psykopatisk træk.
- Jo yngre man er, jo voldsommere og jo flere gange du udøver vold, des højere er risikoen for at man gør det igen.
Som retspsykolog har Tine Wøbbe oplevet er der en sammenhæng mellem vold mod dyr og vold mod mennesker.
- Man ved fra undersøgelser i amerikanske højsikkerhedsfængsler, at over halvdelen af de indsatte har begået en eller anden form for dyremishandling. Altså skudt dem, slået dem eller generelt bare været onde mod dyr.
I aften sætter Station 2 fokus på dyremishandling og taler med dem, der står magtesløse overfor naboer og tilfældige, der mishandler deres kæledyr.