Krimi

I dag træder lov om alkolåse i kraft

Idag træder en længe ventet lov om alkolåse i kraft. Men den møder allerede kritik. 

Alkolåsene skal forhindre berusede bilister i at starte bilen, og skal supplere de nuværende sanktioner for spirituskørsel samt forhindre, at dømte spritbillister sætter sig berusede bag rattet igen. 

Loven er skruet sådan sammen, at hvis man eksempelvis mister sit kørekort i tre år for at have kørt spritkørsel med en promille mellem 1,2 og 2, så kan man få kørekortet igen efter to år, hvis man altså siger ja til en alkolås.

Men guleroden ved at sige ja til en alkolås burde være langt større. Det mener Rådet for Sikker Trafik. 

- I Sverige serverer de en langt større gulerod, som gør, at du i realiteten afskærer folk fra at køre i biler i alkoholpåvirket tilstand. Bilister, som har kørt i alkoholpåvirket tilstand, får mulighed for at få installeret alkolåsen, som et alternativ til at miste kørekortet. Dvs. at de ikke kan bevæge sig ud i trafikken med en ordentlig brandert. Det skridt håber jeg også, vi tager i Danmark, siger Mogens Kjærgaard Møller, Direktør for Rådet for Sikker Trafik.

FAKTA: Sådan fungerer den nye alkolåsordning

Spritbilister, der bliver frakendt kørekortet, kan nu forkorte karantænen fra vejene ved at købe en alkolås.

* 1. april 2015 indføres to ordninger for alkolåse - en såkaldt "obligatorisk" og en "frivillig".

* Den obligatoriske ordning er for bilister, der er dømt for kørsel med en promille på over 2,0 eller gentagne tilfælde af spritkørsel.

* De bliver frakendt førerretten i tre år, hvorefter de kan få lov at køre igen, hvis de deltager i ordningen. Alternativt skal de vente yderligere to år, før de igen kan få kørekort.

* Den frivillige ordning er for bilister, som er frakendt kørekort, efter at have kørt med en promille på op til 2,0.

* De bliver frakendt førerretten i tre år, men kan efter to år vælge at få alkolås i to år og dermed mulighed for at køre bil.

* I begge ordninger skal den dømte selv betale låsen, som koster cirka 18.000 kroner at købe. Den kan dog også lejes for 895 kroner om måneden.

* Alkolås-ordningen har været i brug i Sverige siden 1999, og i samme periode er andelen af spritbilister, der får en ny dom for spritkørsel, faldet fra 60 procent til 10 procent.

* Alkolåse har i dele af USA været i brug siden 1985, og her viser erfaringer, at trafikdræbte i forbindelse med spirituskørsel kan reduceres med 30 procent, fordi der med alkolåse er et mindre tilbagefald til spritkørsel blandt spritbilister.

Kilder: Justitsministeriet, Rigspolitiet, Alkolåsbranchen