Krimi

Rapport: 53 antisemitiske overfald og trusler i 2014

Det jødiske samfund i Danmark har adskillige gange oplevet antisemitisme og levet i frygt for, at personer indsamlede oplysninger til brug for et muligt angreb mod den jødiske skole, Carolineskolen.

Det er nogle af konklusionerne på en ny rapport fra en særlig afdeling af Det Jødiske Samfund i Danmark, Akvah, der indsamler oplysninger om antisemitiske hændelser, skriver Berlingske.

Rapporten offentliggøres onsdag og beskriver i alt 53 overfaldssituationer, fysisk chikane, trusler, antisemitiske ytringer, diskrimination og hærværk med jøder i Danmark i 2014.

Ud over de 53 episoder beskrives to såkaldt "mistænkelige" episoder i et afsnit om "antisemitisme og terrorisme".

Herunder en hændelse ved Carolineskolen og en hændelse fra februar 2014 ved synagogen i Krystalgade i det indre København, hvor den jødiske vagtmand Dan Uzan blev dræbt i et attentat senere på måneden.

Om truslen mod skolen, står der i rapporten:

- To unge mellemøstligt udseende mænd orienterede sig omkring den fysiske sikkerhed på den jødiske skole i København. De pegede på porten og udpegede sikkerhedskameraerne samt stolperne i vejen, der skal stoppe biler. De stoppede først, da de blev konfronteret af en sikkerhedsvagt, skriver Berlingske.

Episoden ved skolen blev rapporteret til politiet og PET, oplyser formand for Det Jødiske Samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen.

Formand: Forstemmende læsning

Resultaterne for 2014 er domineret af Gaza-konflikten i sommer, som også førte til en tilspidsning i Danmark.

- Hvis du sammenholder det med antallet af jøder i Danmark, så er det et relativt stort antal hændelser. Det er forstemmende læsning. Det understreger desværre den kedelige tendens, at jøder, uanset hvor de bor, skal holdes ansvarlige for problemerne i Mellemøsten, siger Dan Rosenberg Asmussen til Berlingske.

Ifølge Cecilie Felicia Stokholm Banke, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) og ekspert i antisemitisme, stemmer rapporten overens med udviklingen de seneste par år.

Blandt andet at omfanget af indberetninger af antisemitisme er højt og stigende i hele Europa, og at der er en sammenhæng mellem Mellemøstkonflikten og antallet af antisemitiske hændelser, siger hun til Berlingske.