Krimi

Advokat anholdt i stor politiaktion: Mistanke om menneskehandel

Civilklædte betjente har onsdag formiddag slået til på 62 adresser på Sjælland og Lolland-Falster, hvor omkring 60 personer er blevet anholdt i en omfattende koordineret politiaktion - Operation Hvepsebo.

De anholdte er fortrinsvis rumænske statsborgere, men der er også en mand af syrisk oprindelse, en dansk advokat og en dansk revisor blandt de anholdte.

Ifølge politiinspektør Karl Erik Agerbo fra den særlige Task Force Indbrud handler sagen om menneskehandel og bedrageri - 10 af de anholdte er formodede bagmænd - i en sag, hvor de formodede ofre er fattige rumænere, der er lokket til Danmark under falske forudsætninger.

Misbrug af identiteter

Vel fremme i Danmark har bagmændene ifølge politiets mistanke overtaget de tilsyneladende uvidende rumæneres identitet og brugt dem til blandt andet omfattende kreditbedrageri, skattesvig og momssvig.

- Man sørger for, at de får et nemID, et CPR-nummer og en bankkonto, så man kan agere som en fuldstændig almindelig dansker og dermed også opnå de fordele, som man kan som almindelig dansker, nemlig at låne penge osv., og det kan man jo også bruge til kriminalitet, siger Karl Erik Agerbo til TV 2.

Umiddelbart mener politiet ikke, at de udnyttede rumænere har bedrevet selvstændig kriminalitet som for eksempel indbrud, mens de har opholdt sig i Danmark - heller ikke, selvom efterforskningen er koordineret under den særlige indbrudsenhed.

- Det er vores indtryk at de er meget passive. De udfører de ordrer og opholder sig de steder, de har fået besked på af bagmændene. De har fået at vide, at de ikke må gøre noget væsen af sig, siger Karl Erik Agerbo til TV 2.

Revisor og advokat anholdt

Ifølge Karl Erik Agerbo er revisoren og advokaten af dansk oprindelse begge sigtet for groft skattesvig.

- Og så vil vi vurdere, hvorvidt vi også kan sigte de to for menneskehandel, siger han.

Hvad der skal ske med de 50 anholdte, der af politiet i første omgang regnes for handlede, vil de kommende afhøringer klarlægge.

- De er anholdt og dermed følger naturligvis en sigtelse. De vil så blive afhørt, og hvad man gør med sigtelsen på længere sigt, det må vi jo se på. I hvert fald vil de blive afhørt af politiet og derefter overgivet til Center mod Menneskehandel i den udstrækning, hvor vi på en eller anden måde kan godtgøre, at de er handlet.

Sagen har været under intensiv efterforskning i de seneste fem måneder i Task Force Indbrud, i tæt samarbejde med det rumænske politi, og efterforskningen har afdækket et omfattende kriminelt netværk, der med brug af de menneskehandledes identiteter har bedraget den danske stat (SKAT), banker, långivere og almindelig handlende for meget betydelige beløb.