Krimi

Politi: Ejer af hash-bod skal have seks års fængsel

- Du er syg, mand.

Den 32-årige christianit og hash-pusher FD rystede vantro på hovedet, da fungerende senioranklager Trine Sorgenfri fra Københavns Politi i går skrev politiets sidste kapitel i endnu af de seks Pusher Street-sager.

Sagen, der kaldes ’sag 1’, handler efter politiets opfattelse om organiseret salg af 737,8 kilo hash på Christiania fra november 2012 til marts 2014.

Bemærkningen faldt fra FD, da Trine Sorgenfri - efter at have procederet sagen over næsten seks timer - fortalte retten, hvilken straf den 32-årige efter hendes opfattelse skulle have:

- Seks års ubetinget fængsel, lød det fra senioranklageren.

Den 32-årige er foruden de mange hundred kilo hash også tiltalt for besiddelse af tre skydevåben.

I modsætning til de fem andre Pusher Street-sager handler ’sag 1’ alene om én hashbod, og som politiet har døbt ’bod 13’.

Politiet mener, at bod 13 tilhørte den 32-årige FD, og at han havde samlet en større organisation omkring sig for at drive den.

På anklagebænken sidder derfor yderligere ni mænd – herunder et kendt medlem af Hells Angels på Amager, der tidligere er dømt for drab.

Trine Sorgenfri har under sagen forsøgt at tegne billedet af en pusher, der fik opbygget en milliongæld til sine hash-leverandører, fordi hans hash-lager ad flere omgange blev plyndret.

Politiets tese er, at pusheren i stedet for at blive presset ud af hash-markedet indgik en aftale med en højtstående rocker fra Hells Angels via en fælles ven, 57-årige JO.

Både rockeren og JO er derfor tiltalt for at have haft en overordnet rolle i forhold til boden.

’Administratorer’ og ’generaler’ betegnede Trine Sorgenfri i går de to mænd.

- FD betaler til rockerne, som beskytter ham, så han i ro og mag kan få bragt sin gæld ned (…) Det er min klare opfattelse, at det er der selvfølgelig ikke nogen, der gør gratis. De får procenter fra FD’s firma, sagde hun i går.

Begge mænd skal dømmes

Står det til senioranklageren skal begge mænd idømmes fem års fængsel i sagen.

- Begge har indtaget en overordnet og central rolle. De har haft en styrende rolle og et økonomisk incitament, som efter min opfattelse også er en skærpende omstændighed, sagde Trine Sorgenfri i sin procedure.

Det er i høj grad den 32-årige pusher FD, der har leveret skytset til politiets sag – både mod ham selv og mod de to såkaldte ’generaler’.

Den 32-årige har nemlig været massiv aflyttet af politiet.

Både hans bil, hans hjem og hans telefon har været aflyttet et stort antal måneder. Spørger man politiet, har de samtaler, han her haft ført med især sin kæreste, givet et unikt indblik helt ind i Pusher Streets inderste maskin-rum – spørger man pusheren selv, rummer sagens fem ringbind med udskrevne telefonsamtaler ikke meget andet end pral fra en mand, der forsøger at imponere sin kæreste.

Desuden har han i retten både beskrevet, hvordan pusherne på Christiania klapper hash-prisen af indbyrdes og forsvarer hash-handlen med vold.

Trine Sorgenfri beskrev i går aflytningerne som ’ ærlige samtaler, som FD har ført med sin kæreste i det, de tror, er et frirum.’

- Både FD og de øvrige i sagen har gjort alt for at tale dem (samtalerne, red.) ned – underminere deres troværdighed (..) men går man dem igennem med en tættekam, så vil man opdage, at rigtig meget af det, vi hører på samtalerne, kan bekræftes. De passer i den grad ind i sammenhængen med de øvrige oplysninger i sagen, fastslog Trine Sorgenfri.

Her blev hashen solgt

Det tal, tv2.dk anvender for hver enkelt bod, er det største kvantum for den enkelte bod, der anføres i anklageskriftet. Vi har kun brugt tal for personer, der alene er tiltalt for at have medvirket til salg fra én bod.
Kun for 1 af 25 boder – nemlig bod 18 – findes dette tal ikke. Det skyldes, at den eneste person, der i anklageskriftet knyttes til hash-salg fra bod 18, også har solgt hast i tre andre boder. Det er derfor uvist, hvor mange af de 86 kg, som han er tiltalt for at sælge på tværs af de fire boder, der er solgt i bod 18.
Sortere: mængde | mistænkte
Navn Mængde Mistænkte

Bod

er mistænkt for i større eller mindre grad at have været med til at sælge kilo hash fra boden i perioden mellem den og ( forhold i alt).
Mistænkte Alder Periode

Politiets mange mistænkte

Den hash-mængde, som den enkelte er tiltalt for, er politiet nået frem til ved at gange bodens anslåede daglige salg med det antal dage, som den tiltalte menes at medvirke til hash-salg.
Regnestykket for antallet af dage som hash-pusher bygger nemlig ikke kun på de gange, politiets undercover-agenter har set en tiltalt ved en hash-bod. Det dækker over alle dage mellem første og sidste gang en mistænkt er blevet set i boden. Er en person set 30 gange i 2013, og boden ifølge politiet har solgt 1 kilo hash dagligt, lyder tiltalen ikke på 30 kilo hash, men på 365 kilo.
Personer fremhævet med gult er idømt ubetinget fængsel. Tryk for at læse dommen.
Sortere: mængde | alder
Initialer Alder Mængde Periode Fængselsdom

, Mistænkte ''''

Mistænkt-årig .
'''' er mistænkt
for at være impliceret i salg af kilo hash.
Ifølge politiet er det sket i perioden til fra .
Det sagde retten:
er kendt skyldig i salg af kilo hash og straffes med s ubetinget fængsel.
Boder

Danmarks største hash-sag

Københavns Politi nedsatte i september 2012 enheden Task Force Pusherstreet for at bekæmpe åbenlys hash-handel på Christiania Enheden indledte ’Operation Nordlys’, der førte til masseanholdelser 13. marts 2014.
77 personer er tiltalt i seks sager og fordelt over 25 hash-boder. Hvis politiets tal står til troende, skal boderne have langet næsten 8,5 tons hash over disken siden september 2012. Politiet har dog i anklageskriftet kun knyttet tiltalte til salg af 6,8 tons hash.
Denne grafik bygger på et kort, som Københavns Politi har fremlagt ved flere retsmøder, tv2.dk har overværet. Oplysninger om antallet af tiltalte og kilo er hentet fra sagens anklageskrift.
Grafik Said Nuh
{kg} {baddies}
{index}. {href} {age} år {kg} kg {date1} - {date2}{sentence}
{href} {age} år {date1} -
{date2}
Enkelt(e) dag(e)
før {date}

Under sin procedure onsdag gennemgik hun et lille udpluk af de mange samtaler, som den 32-årige har ført med sin kæreste, og hvor han navngiver hovedparten af de personer, som nu sidder på anklagebænken.

Vigtige samtaler

De samtaler udgør rygraden i skytset mod især Hells Angels-medlemmet og den anden formodede ’general’ bag boden, JO.

På samtalerne fortæller pusheren, hvordan han betaler til JO, som kanaliserer penge videre til ”rockerne” – og hvordan han havde fravalgt Hells Angels’ nu afdøde præsident på Amager, Michael Brokside, til fordel for den rocker, der nu sidder på anklagebænken.

- Da jeg mødtes med (den tiltalte HA-rocker, red.) første gang, vidste jeg godt, at jeg hellere ville have ham bag mig end Brokside, siger pusheren i en af de mange samtaler med sin kæreste.

- Han er den sprødeste rocker, jeg nogensinde har mødt. Ham der, han er ikke en smart ass. Du kan bare se, han er noget.

- Heldigvis er rockerne bag mig nu. Så er der ikke nogen, der rører mig mere.

Politiet mener, at pusheren har betalt de to generaler i sagen.

Der er dog ikke fremlagt andre beviser for pengestrømmene end pusherens ord til kæresten.

Teorien støttes dog af mere end blot samtalerne, fastslog Trine Sorgenfri i går.

Rockeren har skaffet et medlem af HA-støtteklubben AK81 arbejde hos pusheren. Mens politiet mener, at der var tale om arbejde i hash-boden, siger de tiltalte, at det var tømrerarbejde på pusherens hus.

Det er dog en episode et par dage efter nytårsaften, der afslører, at rockeren vitterligt var en del af hash-organisationen, mener Trine Sorgenfri.

Nytårsaften var pusheren oppe at toppes med en af de medtiltalte i sagen, som går under øgenavnet ’Den Fede’.

Også ’Den Fede’ har haft en betydelig rolle i hash-boden, mener politiet.

Trine Sorgenfri fastslog onsdag, at beviserne efter hendes opfattelse peger på, at det var ’Den Fede’ var de to såkaldte ’generalers’ håndlanger, og at rockeren havde indsat ham i boden for at sikre, at økonomien kom på ret køl.

Derfor skal også ’Den Fede’ idømmes fem års fængsel, fastslog hun.

Hun henviste til flere samtaler, hvor pusheren gav udtryk for sin frustration over ’Den Fede’.

- Jeg får slaveløn. Når jeg siger det til (’Den Fede’, red.), siger han, at det er mange penge. Det er mere, end en advokat får. Jeg er ligeglad. Det er ikke, hvad jeg er vant til, siger pusheren i september 2013.

På det tidspunkt var han angiveligt gået ned i løn fra måske helt op til 8.000 kr om dagen til måske 2.500 kr.

Ved årsskiftet til 2014 var frustrationerne blevet så store, at pusheren og ’Den Fede’ var ved at komme op at slås. ’Den Fede’ fik en fyreseddel, da han ”frontede” ham, fortæller pusheren sin kæreste i en samtale nytårsaften.

Pusheren frygtede dog tilsyneladende, at fyresedlen kunne give ham problemer.

- Hvis de prøver at slå mig ihjel, så lad det være, hvad det er. De kan bare dræbte mig. Det får de jo ikke noget ud af, siger pusheren i en samtale nytårsaften 2013 omkring kl. 22.

- Men det vil de jo heller ikke.

Han snøvler og lyder beruset.

Fyringen blev dog aldrig til noget.

For HA-rockeren tog – på forespørgsel fra den anden såkaldte ’general’ – ud til Christiania 2. januar 2014 og redte trådene ud. Og ’Den Fede’ fortsatte efter politiets opfattelse i boden.

Ifølge rockerens forklaring var der tale om en vennetjeneste for den anden ’general’ i sagen. Der var tale om noget ”fnidder”, som han aldrig burde være cyklet ud til – og faktisk kendte han nærmest ikke pusheren.

Senioranklager Trine Sorgenfri sagde i går i retten derimod, at rockerens tur til Christiania afslører ham som hash-overhovede.

- Hans handlinger havde et formål, nemlig at sikre, at FD blev ved med at tjene penge på hash, og det var nødvendig at involvere sig for at sikre, at FB’s bod kunne overleve, sagde Trine Sorgenfri.

Står det til anklageren skal de øvrige seks i sagen idømmes mellem halvandet og fire års fængsel.

Alle 10 nægter sig skyldige i den rejste tiltalte.

I løbet af de næste uger vil det være forsvarernes tur til at give retten deres udlægning af sagens beviser.

Der ventes dom i slutningen af marts.

tv2.dk har fulgt et stort antal retsmøder i denne og andre af de seks Pusher Street-sager. Du kan læse hele vores gennemgang af sagerne på nyhederne.tv2.dk/fokus/pusher-street.

Sag 1

Politiet betegner sagen 'Sag 1'.

Den er én af seks sager, der udspringer af halvandet års efterforskning mod hash-handlen på Christiania.

10 personer er tiltalt i 'Sag 1', der roterer om bod 13.

En kvinde, der var kæreste med en af de formodede hash-sælgere, 31-årige F, er dømt for hæleri af mindst 500.000 kr.. Hun fortalte i retten, at pengene kom fra kærestens kriminalitet. Hun ønskede dog ikke at svare på, om kriminaliteten var hash-salg, og har siden anket dommen til landsretten med påstand om frifindelse.

To af de tiltalte - 56-årige JO og 47-årige JN - har ifølge politiet tilknytning til Hells Angels.

Politiet mener, at alle 10 i varierende grad har været med til at sælge 1,550 kg. hash dagligt i 476 dage - svarende til i alt 737,8 kg hash.

JO var oprindeligt også tiltalt for at have haft en betydelig rolle i en bod kaldt 'bod 29', hvor der ifølge politiet dagligt er solgt et halvt kg. hash gennem 476 dage. Politiet mener at kunne bevise, at JO har haft andel i salg af 223,5 kg i boden. Det forhold er dog udskilt og bliver først behandlet, når resten af sagen er slut.

Kun en af de tiltalte menes at have solgt hash på en såkaldt aktionsdag.

Sag 1 ventes afgjort ved retten i marts 2015.

Operation Nordlys

Indledt i september 2012, da politiet nedsatte en særlig task force med fokus på Pusher Street på Christiania.

Efterforskningen førte 13. marts 2014 til en stor aktion mod Pusher Street, hvor flere end 80 blev anholdt.

Består af seks sager, der kører ved Københavns Byret fra september 2014 - og med sidste planlagt retsmøde i april 2015.

Desuden kører den særlige politienhed Task Force Øst en sag mod syv formodede leverandører af hash til Christiania.

76 er tiltalt i de seks sager - i alt 25 hash-boder indgår på kryds og tværs i sagerne.

Dertil kommer flere sager, der er udskilt.

Boderne i de seks sager har ifølge politiet dagligt solgt mellem et halvt og 1,550 kilogram hash.

Københavns Politi oplyser ikke, hvor en stor en samlet hashmængde, der menes at være solgt i perioden, men tv2.dks analyse af anklageskriftet peger på, at mængden er et sted mellem kan mellem 6,2 og 7,8 tons hash.

Yderligere 294 kg. skal være solgt på 14 såkaldte aktionsdage, hvor kun få boder holdt åben - og hvor noget af overskuddet ifølge politiet gik til Christianias forskønnelse.