Krimi

Nyt vidne: Synagoge-vagt så ven og to betjente blive skudt

Dan Uzan var ikke den eneste vagt, der var på arbejde, da den formodede gerningsmand - Omar Abdel Hamid El-Hussein - lørdag angreb synagogen i Krystalgade i København. En anden vagt var også til stede i synagogen, hvor han så Dan Uzan blive dræbt og to politibetjente blive såret af skud.

Det fortæller det nye vidne – der af hensyn til sin egen sikkerhed er anonym - til TV 2’s Station 2, der i aften klokken 21.05 sender særudgaven ”Station 2: Terror i Danmark” om terrorhandlingerne i København i weekenden.

- Jeg stod ikke fysisk sammen med Dan Uzan, da han blev skudt. Jeg havde en anden taktisk position. Men jeg vidste og havde fuldt overblik over, hvad der foregik helt fra begyndelsen, fortæller vagten, hvis navn er redaktionen bekendt.

Til TV 2’s Station 2 fortæller han nu for første gang om skudattentatet – og om sin frygt for, at gerningsmanden ville komme ind til de 80 gæster - herunder 30 børn - der festede til en konfirmationsfest inde i synagogen.

- Først tænkte jeg, hvad foregår der egentlig. Der gik en masse tanker igennem hovedet på mig. Hvad skal jeg gøre nu? Og så fik jeg fat i vores gæster og fik dem i sikkerhed. Og jeg kan bagefter se, at det gik temmelig stærkt, for jeg får evakueret vores gæster på lidt under et minut fra skuddet falder til, at sikkerhedsproceduren er i fuld gang, og de (gæsterne, red.) er ved at blive sikret, fortæller vidnet.

På videoen herunder kan du se de dramatiske minutter efter skyderiet i Krystalgade natten til søndag.

Mister attentatmand af syne under evakuering af gæster

Vagten trykker hurtigt på alarmknappen, og får gæsterne i sikkerhed. Men efterfølgende opstår en ny frygt, for vagten har mistet attentatmanden af syne:

- Jeg vidste, at der var en høj sandsynlighed for, at vi stadig var i fare, fordi jeg ikke kunne se gerningsmanden mere og derfor: Når jeg ikke ved, hvor han er, kan man jo forvente, at han vil komme tilbage - eventuelt fra et andet sted.

Alligevel fortæller han ikke gæsterne om drabet på Dan Uzan - eller frygten for, at gerningsmanden kan være kommet ind i synagogen.

- Jeg var klar over, at det skaber panik, at de ikke ved, hvad der foregår. Men det kunne skabe endnu mere panik, hvis de vidste hvad der var sket.

- Jeg er fyldt med blandede følelser

Imellemtiden er den formodede gerningsmand, Omar Abdel Hamid El-Hussein, flygtet fra stedet, og politiet er talstærkt ankommet til synagogen, hvor Dan Uzan ligger dræbt, og to betjente er blevet såret.   

- Jeg er fyldt med forskellige følelser. Jeg er selvfølgelig rigtig ked af det over hvad der er sket for Dan. Men jeg er rigtig stolt af, at vi som vagtgruppe har beskyttet vores gæster og sørget for at der absolut ingen skade kunne komme til dem, siger han og fortsætter:

- Og det er det, jeg tager med herfra. Det er stolthed over vagtgruppen. Og stolthed over at vi gjorde det, som vi er sat til at gøre, lyder det fra vagten.

Gerningsmand afgav ni skud ved synagoge

Politiets tekniske undersøgelser fra synagogen viser, at den formodede gerningsmand, Omar Abdel Hamid El-Hussein, har afgivet to skud med en kaliber 7,65 mm pistol og syv skud med en 9 mm pistol.

Begge våben er identiske med de to pistoler, som attentatmanden blev fundet i besiddelse af, da han bliver skudt af betjente på Svanevej i Københavns nordvest kvarter, har Københavns Politi oplyst i en pressemeddelelse.

Vidnets fulde navn er redaktionen bekendt.

Du kan se mere i en særudgave på TV 2 i aften kl. 21.05: "Station 2: Terror i Danmark"

Du kan se en opdateret grafik af det dramatiske angreb i videoen nedenfor: