Krimi

Aarhus-borgmester: Radikalisering skal bekæmpes på nettet

Indsatsen mod radikalisering af unge mennesker skal i højere grad flyttes over på internettet og de sociale medier.

Samtidig skal religiøse ledere inddrages mere end tilfældet er i dag i opgaven med at forhindre, at unge lader sig besnære af ekstremistiske holdninger.

Det siger Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus, der i disse dage deltager i en konference om antiradikalisering og forebyggelse af voldelig ekstremisme i Washington.

- Rekruttering af terrorister sker i høj grad via internettet og de sociale medier, og det er en af de ting, der har været fokus på under dagens møder på konferencen, fortæller han i telefonen fra Washington.

- Vi skal ofre mere opmærksomhed på, hvordan vi skaber modfortællinger til den fortælling, som terrororganisationer bruger til at rekruttere de her unge mennesker, siger han til Ritzau.

- Og her er det vigtigt at få inddraget de religiøse ledere, som folk jo lytter til. Vi skal have personer i lokalområderne til aktivt at tage del i at lave modfortællinger til det billede, som ekstremistiske grupper prøver at bygge op, siger han.

At en borgmester for en dansk provinsby er inviteret til konferencen i Det Hvide Hus skyldes den såkaldte Aarhus-model - et samarbejde mellem flere afdelinger i kommunen og Østjyllands Politi, som forsøger at bekæmpe radikaliseringen af unge.

Jacob Bundsgaard var ikke blandt hovedtalerne på mødets første dag, men han havde mulighed for at præsentere den måde, som tingene gribes an på i Aarhus under møder med flere af deltagerne.

- Der har været en vis interesse for at høre om det, vi laver. Flere af deltagerne kender i forvejen Aarhus-modellen.

Spørgsmål: Hvilke nye erfaringer kommer du selv hjem med?

- Jeg har især fået en del inspiration fra Minneapolis. Byen har et stort somalisk mindretal, og man har været rigtig dygtige til at få mindretallet til at tage hånd om og ansvar for sin situation, siger Jacob Bundsgaard.

Konferencen slutter torsdag, men fredag er Jacob Bundsgaard inviteret til at holde et oplæg om Aarhus-modellen af tænketanken Washington Institute.