Krimi

Kendt salafist hylder terror-gerningsmand

To uskyldige mennesker, den 37-årige Dan Uzan og den 55-årige Finn Nørgaard, mistede livet, da Omar Abdel Hamid El-Hussein i weekenden angreb først Krudttønden og senere synagogen i Krystalgade.

Alligevel er det ikke alle, der kun har hovedrysten tilovers for den 22-årige mands gerninger. Blandt dem, der hylder den nu afdøde gerningsmand, er den dansk-bosniske Adnan Avdic, der selv var tiltalt og senere blev frikendt i sagen fra Glostrup i 2005, hvor fire mænd var tiltalt for at planlægge terror.

- Den her mand havde et hjerte af guld. Som muslimer støtter vi ham. De store terrorister er dem, der fornærmede profeten. Det er de danske tegnere, der er ansvarlige for at opildne til terrorisme. De er terrorister. Det var denne fyr ikke. Han var en helt, sagde Avdic til det franske tv-program "Le Petit Journal".

Adnan Avdic var en del af den store gruppe unge, der mandag mødte op på Svanevej for at fjerne de blomster, der var lagt på det sted, hvor Omar Abdel Hamid El-Hussein blev dræbt, da de ikke mener, det er muslimsk skik.

Dansk-bosniske mand er flere gange tidligere kommet med kontroversielle udtalelser. Han tilhører de såkaldte salafister, der er en mindre gruppe af yderliggående muslimer, der går ind for en streng fortolkning af islam og ønsker sharialovgivning.

Flere hylder gerningsmanden

Omar Abdel Hamid El-Hussein er flere gange siden weekendens terrorangreb blevet hyldet, og ifølge Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti bør udtalelser af denne slags straffes med fængsel.

- Nogle af de udtalelser, jeg har set, er efter min opfattelse strafbare, da de kan tolkes som opfordring til at begå ny terror. Det skal der selvfølgelig slås ned på. Det er langt ude, at unge muslimer mener, at det her er i orden, sagde han tirsdag til TV 2.

Han har i den forbindelse bedt justitsministeren anmode politiet om at se klip fra TV 2 NEWS og herfra vurdere, om dansk lovgivning er blevet overtrådt.

I udtalelsen, der faldt efter en gruppe unge mænd mandag aften havde fjernet de blomster, der var lagt ved stedet, hvor Omar Abdel Hamid El-Hussein blev skudt søndag morgen, siger en af unge, Abdullah, til reporter Lisbeth Davidsen.

- Hvis man tegner profeten med en bombe på hovedet, så fortjener man at blive slået ihjel. Så krænker man 1,5 milliarder mennesker. Så siger man, det er ytringsfrihed. Men når en bror lægger en smiley på Facebook, så er han terrorist, og han skal i fængsel. Det er jo ikke fair på nogen måde.

I går meddelte Østjyllands Politi er de er ved at undersøge, om der kan rejses sigtelse mod en 26-årig mand fra Aarhus, der på Facebook hyldede den afdøde Omar Abdel Hamid El-Hussein. I går stod han dog frem og fortalte, at Danmark havde misforstået hans opdatering.

Se videoen, hvor Abdullah udtaler sig her.

Du kan se videoen med Adnan Avdic her.