Omar el-Hussein: Enspænderen der blev terrorist

Den 22-årige mand, der højst sandsynligt stod bag weekendens terrorangreb i København, var antageligt et sammensat menneske, og lidt af en enspænder.

Den 22-årige mand, der højst sandsynligt stod bag weekendens terrorangreb i København, var antageligt et sammensat menneske, og lidt af en enspænder. Det fortæller Jakob Sheikh, som er journalist på Politiken. Han har talt med flere kilder, som har været tæt på Omar el-Hussein.

Den nu afdøde 22-årige el-Hussein havde tidligere taget sin HF-eksamen på VUC i Hvidovre, hvor han fik gode karakterer - når han ville.

- Han var et menneske, som var relativt begavet, og som scorede gode karakterer i skolen - når han ellers gad. Men samtidig havde han også et meget iltert temperament, som kunne løbe af med ham. Han havde en personlighed, som kunne skifte på et splitsekund. Han kunne blive meget aggressiv, hvis han følte sig trådt på, fortæller en af hans venner mig, fortæller Jakob Sheikh, som i sin research også stødte på flere, der kunne berette, at el-Hussein var dybt engageret i den palæstinensiske sag.

En sag som lå hans hjerte meget nært i kraft af hans egen familie, som stammede fra Palæstina. Selv var han født i København.

- En ven har fortalt mig, at han kunne blive ganske rasende på mennesker, som var politisk uenige med ham.

- Han elskede at diskutere islam. Specielt diskuterede han tit Israel og Palæstina konflikten. Her var han ikke bange for at sige åbent, at han hadede jøder, har en ven forklaret til Jakob Sheikh.

Journalist: Det er for tidligt at sige, om han var blevet radikaliseret
Den nu 22-årige mand havde en helt åbenlys gang ud og ind af de kriminelle københavnske miljøer, som har ledt ham på afveje. Kun få uger før weekendens episoder i København, som altså kostede to civile mennesker og el-Hussein selv livet, var han blevet løsladt fra fængslet, hvor han havde afsonet en straf for et groft knivoverfald på en anden mand i et s-tog.

På trods af forlydender om, at el-Hussein var blevet radikaliseret i fængslet, kan Jakob Sheikh ikke udelukkende nikke genkendende til denne oplysning.

- Det kan være tilfældet, at han er blevet radikaliseret i fængslet, men det er endnu for tidligt at sige noget om, synes jeg.

Også en af Omar Abdel Hamid el-Hassans gamle bekendte, Mohammed El-Hassan, afviser, at han kender ham som en specielt religiøs ung mand. De to blev dømt for at begå en stribe indbrud sammen tilbage i 2011, og Mohammed El-Hassan siger til TV 2, at han er chokeret over, at det er ham, der er den formodede gerningsmand.

- Drengen var kriminel. Han røg også hash og så videre. En Nørrebro gadedreng. Ikke sådan en skoledreng, siger Mohammed El-Hassan og fortsætter:

- Jo han var en hash’er og lavede kriminelle handlinger. Men jeg er meget chokeret over, at det er ham. Det må jeg sige. Han var slet ikke religiøs (dengang, red), lyder det videre.  

Kom i dårligt selskab
En af de måder, som Omar el-Hussein søgte tilflugt fra kriminaliteten på, var igennem thaiboksning, som han dyrkede indtil 2013.

- Han var angiveligt ganske talentfuld, og var hovednavn ved flere stævner, siger Jakob Sheikh.

- Mange peger på, at han kom i dårligt selskab i en ganske tidlig alder. Mange har fortalt mig, at de faktisk troede, at han var for klog til sådan noget. Men det har jo så angiveligt ikke været tilfældet, siger Sheikh og tilføjer, at el-Hussein angiveligt røg ud i et ganske betragteligt hashmisbrug, som indledte den kriminelle løbebane.

- Det er værd at bide mærke i, at han foran en dommer tidligere har fortalt, at han led af angst, og var påvirket af hash på det tidspunkt, hvor han stak en mand ned i et s-tog.

Og da Omar el-Hussein mistede livet, da han blev skudt af politiet på Svanevej i det københavnske Nordvestkvarter, så var det da også med en længere straffeattest bag sig. Ifølge kilder talte hans generalieblad besiddelse af hash, slagsmål, våbenbesiddelse og banderelaterede lovovertrædelser. Blandt andet var han tidligere blevet anholdt i det københavnske natteliv med en 12 centimeter lang kniv. Og sidst men ikke mindst var el-Hussein for kort tid siden blevet løsladt fra fængslet, hvor han havde afsonet en dom for knivstikkeriet i s-toget.