Danmark tænder lys - "Må kærligheden sejre over hadet"

Alene i København var omkring 30-40.000 mandag mødt op på Gunnar Nu Hansens plads for at vise deres opbakning til ofrene for weekendens terror og for at trodse de kræfter, der vil skabe skræk i det danske samfund.

Samtidig var der lignende støttearrangementer i hele landet. Men mange viste også deres støtte ved at tænde lys derhjemme og på Facebook.

"Jeg tænder lys for weekendens ofre og for at kærligheden altid må sejre over hadet," skriver Trine Stampe under sit foto af en trearmet lysestage i vindueskarmen.

"Arh hvor så smukt og virkelig rørende," skriver Rikke Nielsen blandt andre på TV 2 Nyhedernes Facebook-side, hvor der i skrivende stund er lagt fotos op af mere end 1000 stearinlys.

Nogle af dem har vi samlet i galleriet i toppen af artiklen. Resten kan ses i tråden, der stadig vokser.

Andre bruger hashtagget #lysivinduet på Facebook og Twitter. Hashtagget #vimindes er i skrivende stund også blevet brugt mere end 2000 gange på Twitter.

Du kan også dele dit stearinlys i vores tråd på Facebook:

 Menneskehavet flød ud over Gunnar Nu Hansens Plads på Østerbro:

- I aften holder vi hinanden i hånden.

Sådan sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt, da hun mandag aften talte ved mindehøjtideligheden på Østerbro for de dræbte ved weekendens terrorangreb.

Vi ved,  at der er fanantiske personer, der foragter andres ret til at leve. Det er en trussel, som vi vil forsvare os mod med den særlige styrke, som vokser ud af vores fællesskab.  Det er en trussel, som vi overkommer sammen, sagde statsministeren blandt andet.

Og særligt henvendt til det jødiske samfund i Danmark, der blev ramt natten til søndag, sagde hun:

- Jeg vil i aften sige til alle danske jøder. I er ikke alene. Et angreb på Danmarks jøder er et angreb på Danmark. På os alle sammen. Jeg er dybt berørt af tragedien ved synagogen. Det jødiske samfund er en vigtig del af Danmark. Vi vil et helt Danmark, sagde hun.

Og hun opfordrede alle danskere til at fortsætte deres dagligdag og på den måde holde fast i de særlige danske værdier:

- Nu skal vi stå sammen og fortsætte den hverdag vi kender. Sige, hvad vi mener. Tro på det vi tror på. Leve vores liv i frihed. Være dem vi er. Det er det vi gør sammen her i aften. Vi står skulder ved skulder. Muslimer, jøder, kristne. Mennesker af forskellig politisk overbevisning. Vi står sammen som danskere, sagde Helle Thorning-Schmidt.