Krimi

Dan blev offer for terror: Han var en helt

En af de mænd, der lørdag aften blev offer for terror på dansk grund, var den 37-årige Dan Uzan, som stod vagt uden for den jødiske synagoge i Krystalgade i København.

Ifølge det jødiske samfund var Dan Uzan en blød fyr, der ikke kunne gøre en flue fortræd.

- Han var en rigtig dejlig dreng, og hans død er et tab for menigheden. Men det er samtidig et langt større tab for familien, siger Bent Lexner, som er tidligere overrabbiner i København til TV 2.

Tidligere overrabbiner: Han er en helt

Den tidligere overrabbiner roser Dan Uzan for det arbejde, han udførte som vagtmand i forskellige jødiske sammenhænge gennem årene.

- Han gik virkelig ind i det arbejde, og og tog det meget seriøst. Når  jeg var lidt lemfældig og lokkede folk ind i synagogen, fik jeg en skideballe af Dan,  og fik at vide, at han nok skulle bestemme, hvordan tingene skulle være, husker Bent Lexner og tilføjer:

- Han turde at gøre noget, hvor han vidste, at der var en risiko. Men ingen havde drømt om, at der skulle være den risiko - så for os står han som en helt, og jeg håber, at vi kam skabe et flot minde om ham.

Et rart og hjælpsomt menneske

Også Morten Margolinsky, som var Dan Uzans tidligere lærer, fodboldtræner og ven, beskriver den 37-årige vagt med varme ord.

- Dan var et rart og hjælpsomt menneske, der stillede op for at gøre en frivillig indsats i mange sammenhænge. Når han stod vagt, gjorde han det altid med en aura af sikkerhed og rolighed omkring sig.

Ligesom mange andre i det jødiske samfund mener Morten Margolinsky, at mange flere kunne være kommet til skade, hvis ikke det havde været netop Dan Uzan, der havde stået vagt ved døren til den jødiske synagoge i lørdags.

- Man kan kun frygte, hvad der var kommet til at ske, hvis han ikke havde været der. Han er måske personligt ansvarlig for at 80 mennesker blev reddet, siger Morten Margolinsky, som tilføjer, at Dan Uzan var en helt:

- Det er kun helte, der gør sådan noget - og vi er jo ikke alle sammen helte.

Basketvenner: Dan forhindrede en katastrofe

Også i basketmiljøet i Hørsholm er man ramt af Dan Uzans alt for tidlige og tragiske død.

- Hos Dan var man altid velkommen, og der var altid et smil og en krammer. Og så var han bare en rigtig god holdkammerat, siger Peter Damm, som var Dan Uzans holdkammerat i Hørsholm 79'er.

Også her mener man, at Dan Uzan kan have reddet utallige menneskers liv.

- Hvis vi alle sammen skal finde trøst i det, der er sket, skal det være at Dan forhindrede en katastrofe, slutter Peter Damm.

Dan Uzan voksede op i Hvidovre med en dansk mor og en israelsk far. Den 37-årige Uzan var uddannet cand. polit og har arbejdet for SAS og Tiger-kæden. Dan Uzan boede alene og efterlader sig forældre og en søster.

Du kan se mere om Dan Uzan og terrorangrebet i København i TV 2 Nyhederne klokken 19.

-