Krimi

Bonnichsen: Unge radikaliseres i fængsler

Det er ikke ukendt, at unge kriminelle radikaliseres i fængsler, siger fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen.

Det er ikke overraskende, hvis den 22-årige formodede gerningsmand bag terrorangrebene i København, Omar Abdel Hamid El-Hussein, er blevet radikaliseret i fængslet. Der findes flere fortilfælde fra internationale terrorsager.

Det vurderer Hans Jørgen Bonnichsen, som er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste.

- I fængslet har de indsatte tid til at drømme. Her kan det være fristende at hengive sig til at være deltager i en hellig krig. Se bare på briten Richard Reid, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han henviser til den britiske "skobomber" Richard Reid. Han forsøgte 22. december 2001 forgæves at detonere sprængstof i sine sko på American Airlines afgang 63 fra Paris til Miami.

Som ung småkriminel konverterede Reid til islam. Han blev radikaliseret og trænede i Pakistan og Afghanistan, hvor han blev medlem af den militante islamistiske organisation al-Qaeda.

Hans Jørgen Bonnichsen henviser til, at de to brødre Said og Cherif Kouachi, som i Paris angreb det satiriske ugeblad Charlie Hebdo, også blev radikaliserede. Det skete såvel i en lokal moské som i fængslet.

Det undrer ikke den tidligere PET-chef, at Omar Abdel Hamid El-Hussein, slap under PET's radar, selv om de var opmærksomme på ham.

- Selv om man er registreret hos PET, har man ikke PET's fulde opmærksomhed. Hvis PET skulle følge alle døgnet rundt, ville det kræve mindst 30 mand i døgnet pr. mand. Det har PET simpelt hen ikke mandskab til, siger Hans Jørgen Bonnichsen.