Krimi

Vilks: Det var meget uvirkeligt

Den svenske kunstner Lars Vilks, der menes at være mål for et angreb lørdag, hvor én mistede livet, og tre betjente blev såret, siger, at hændelsen ikke var uventet, og at det ikke er sidste gang.

Muhammedtegneren har flere gange tidligere været udsat for attentatforsøg. Alligevel var det lidt overraskende:

- Det  var meget uvirkeligt. Og jeg forstod ikke rigtigt, hvad det kunne være for noget, for det lød jo ikke rigtigt som skud, som når man hører det på film. 

- Det var sådan nogle svage knald. Det ene efter det andet.

- Derefter blev der en vældig aktivitet, og så forstod jeg, hvad der var sket. 

Lørdag var Vilks blandt gæsterne på Krudttønden på Østerbro, der dannede rammen om debatmødet "Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed", da en gerningsmand skød og dræbte en 55-årig filminstruktør og sårede tre andre.

Natten til søndag var det ifølge politiet den samme gerningsmand, der angreb en synagoge i Krystalgade, hvor 80 mennesker var samlet til en konfirmationsfest.

Under angrebet mistede en 37-årig jødisk vagt livet.

Sammen med arrangøren Helle Merete Brix flygtede han ind i et kølerum med to af de vagter, der varetager hans sikkerhed.

De to debattører fik ordre om at lægge sig ned og holde hovedet nede.

Det var dog ikke uventet, at kampen ville komme, fortæller Lars Vilks.

- Nej, det var ikke uventet, at man ville gøre forsøget. Det kan man jo tænke sig til. Og det er heller ikke det sidste.  Det er bare svært at komme udenom den slags. Vi har fået os en vigtig lærestreg. Nemlig at niveauet på våbnene kan være overrasket højt. Det er på sin vis amatører eller halv-amatører. De er ikke helt professionelle. Det er de åbenlyst ikke. Men hidtil har vi ikke set andet end nogle benzinflasker og knive, siger han i et inteview til Aftonbladet, som TV 2 NEWS bragte her til aften.

- Men de våben vi ser nu kræver, at man har kraftigere våben, for at kunne modstå dem. 

Efter angrebet om eftermiddagen oprustede politiet mandskabet i København og sendte adskillige betjente på gaden.

Det afholdte dog ikke den formodede gerningsmand fra at forsøge at gennemføre et angreb på en synagoge i København.

Betjente over hele landet indgår i et forhøjet beredskab som følge af angrebene i København lørdag eftermiddag og natten til søndag.

Hvem er Lars Vilks?

Lars Endel Roger Vilks er en svensk kunster, professor og tegner. 

I august 2007 blev hans tegning af Muhammed som hund anledning til protester fra muslimske kredse.

Sidenhen har Lars Vilks levet et beskyttet liv, da han har modtaget en del dødstrusler i den forbindelse.   ​

Lars Vilks-kommitéen:

Lars Vilks Komiteen har til formål at arrangere offentlige møder i København med den svenske tegner og kunstteoretiker Lars Vilks og gæster.

Den har samtidig til formål at støtte op om ytringsfrihed og om retten til at tegne, tænke og tale frit, som der står på kommitéens hjemmeside.

Kilde: Larsvilks.com