Krimi

Vidne til skyderi: - Det er surrealistisk

En af de personer, der natten til søndag var vidne til det skyderi, der kostede en 37-årig vagtmand livet ved den jødiske synagoge i Krystalgade, var Andreas Hellgren, der både bor og arbejder lige ved gerningsstedet.

Da skyderiet fandt sted, var cafe Halvvejen, som Sven Andreas Hellgren er bestyrer af, ved at afholde en fastelavnsfest. Og han var ude at snakke med vagterne kort forhinden, fortæller han til TV 2 NYHEDERNE:

- Jeg var ovre og sige, at hvis de havde brug for kaffe, drikkevarer eller toiletfaciliteter, var de velkommen til at komme hos os. Men de sagde pænt nej tak. 

Men du har også fortalt, at i egentlig troede, at det hele var stilnet af?

- Ja, vi var godt klar over, at det var alvorligt ude på Østerbro, og at de opruster, men det har vi også set før ifb. Charlie Hebdo, Og vi forstod det godt, men vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os det her.

Sven Andreas Hellgren fortæller om selve forløbet: 

- Pludselig er der en gæst, der peger ud. Og så ser vi, at en betjent halter derfra, han er blevet skudt i benen, og så kan jeg se, at vagten ligger ned. Og der er en betjent, der knæler ved siden af ham, og så kommer der betjente til. Og ambulance. 

- Og jeg kan se, at ham der knæler ved siden af ham har blod på hænderne. Og da så ambulancefolk osv. kommer til, kan jeg se, at de ikke tager hen til vagten. Og så tænker, at jeg så er det alvorligt. Der er ingen, der går hen med ilt eller noget. 

Gemte sig på toiletter og i køkkenet

Efterfølgende kom en betjent ind på cafeen, og forklarede, hvad der var sket.

- "I skal blive herinde", siger betjenten. Og vi ender så med at låse døren, så der ikke er nogen, der går ud på gaden. Og så bliver  vi gennet ud køkkenet og i et baglokale samt toiletterne.

Cafeens gæster og ansatte, som var gået i skjul, måtte efterfølgende vente i to timer, inden de kunne afhøres og sendes hjem igen.

- Det var jo surrealistisk, at den vagt, som vi havde set stå derude, og som vi kender her i gaden også, lå der. Politiet var, situationen til trods, meget søde til at komme ind. Vi gik ud på gaden på et tidspunkt for at spørge, om vi måtte sende gæsterne ud i baren, og der råbte de af os, at vi skulle gå ind. Men der kom en betjent ind. Og det var en presset mand, det her, men han havde overskud til at fortælle os, at det var en alvorlig situation, der lå en mand, der var blevet skudt, der var patronhylstre, og der var en gerningsmand på fri fod. Og det sagde vi selvfølgelig videre til vores gæster og personale, og der tror jeg også, at de begyndte at forstå alvoren. 

Foruden den 37-årige jødiske mand, mistede en 55-årig mand, som befandt sig ved et debatarrangement på Østerbro, også livet. Også den formodede gerningsmand mistede livet, da politiet skød mod ham ud for en lejlighed på Nørrebro tidligt søndag morgen. Fem betjente er blevet såret - alle er uden for livsfare.

Sven Andreas Hellgren snakkede også tidligere på dagen med TV 2 NEWS: