Krimi

Verdens statsledere ringer til Thorning

Den svenske statsminister og den tyske kansler har været i røret den danske statsminister efter skudangreb.

Udlandets øjne er rettet mod Danmark efter lørdagens skudangreb på Østerbro i København.

Og støtteerklæringerne fra Europas statsledere har fundet vej til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Således oplyser Statsministeriet til Ritzau, at såvel den tyske kansler Angela Merkel som den svenske statsminister Stefan Löfven har haft ringet til den danske regeringsleder.

Begge har udtrykt støtte til Danmark, efter der blev åbnet ild mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København, som dannede ramme om arrangementet "Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed".

Umiddelbart efter skudangrebet udsendte den franske præsident Francois Hollande en pressemeddelelse, hvori han bl.a. fortalte, at han havde talt med Helle Thorning-Schmidt. Under samtalen havde han meddelt hende franskmændenes sympati. Desuden oplyste Hollande, at den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, vil komme til Danmark hurtigst muligt.

Flere andre europæiske toppolitikere har udtrykt sympati med Danmark oven på lørdagens angreb.

- Jeg fordømmer skyderiet i København. Ytringsfrihed må altid beskyttes. Mine tanker går til det danske folk, skriver den britiske premierminister David Cameron på Twitter.

- Danmark ramt af et afskyeligt voldsangreb. Vold og terror skal ikke begrænse os. Mine tanker går til mødedeltagere, politi og det danske folk, skriver den norske statsminister Erna Solberg på Twitter. 

EU-præsident Donald Tusk minder i en kommentar om, at det kun er to dage siden, EU's stats- og regeringschefer på et topmøde i Bruxelles bekræftede hinanden i, at de står sammen og er fast besluttede på at bekæmpe alle former for ekstremisme og terrorisme.

- Europa er igen i chok, efter hvad der ser ud til at være endnu et brutalt terrorangreb rettet mod vores grundlæggende værdier og frihedsrettigheder, herunder ytringsfriheden.

- Vi vil presse på for at gennemføre de prioriteter, vi netop er enedes om i kampen mod terror. Vi konfronterer truslen i fællesskab, lyder det fra Tusk.

EU-Kommissionen tager i en skriftlig erklæring også afstand fra dagens begivenheder.

- Ét liv er et liv for meget. Vore tanker går til ofrene og deres familier. Europa står sammen med Danmark i indsatsen for at beskytte ytringsfriheden. Europa vil ikke lade sig kue, hedder det fra kommissionen.

En 40-årig mand blev dræbt ved angrebet, mens to PET-vagter og en betjent fra Københavns Politi blev ramt af skud.