Krimi

Ambassadør: De havde samme plan som ved Charlie Hebdo

Lørdagens skyderi mod Krudttønden på Østerbro i København var tilrettelagt efter samme læst som angrebet på franske satiremagasin Charlie Hebdo i starten af januar.

Sådan lyder beskrivelsen fra den franske ambassadør i Danmark, som var til stede ved arrangementet "Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed", som angrebet var rettet imod.

- De skød udefra, havde samme intention som ved Charlie Hebdo, men de lykkedes ikke med at komme ind, siger Francois Zimeray til det franske nyhedsbureau AFP.

Ambassadøren gæstede arrangementet, som også havde den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks på deltagerlisten.

Angrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo fandt sted den 7. januar på bladets redaktion i Paris, hvor to bevæbnede mænd tiltvang sig adgang og åbnede ild under et redaktionsmøde.

11 blev dræbt og lige så mange sårede, og i de følgende dage var gerningsmændene jagtet af det franske politi, mens andre terrorister gik i aktion med skyderier og gidseltagninger.

I alt blev 17 personer dræbt i forbindelse med angrebet og efterdønningerne.

Ved lørdagens angreb i København er en 40-årig mand, der deltog i arrangementet som civil, blevet dræbt, mens to PET-vagter og en politibetjent blev såret af skud.

- Intuitivt vil jeg sige, at der var mindst 50 skud og politiet her siger 200, fortæller den franske ambassadør, som uddyber:

- Kugler gik gennem dørene og alle smed sig på gulvet.

Efter lørdagens angreb har den franske præsident, François Hollande, ifølge Reuters meddelt, at han sender den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, til København så hurtigt som muligt.

Hvem er Lars Vilks?

Lars Endel Roger Vilks er en svensk kunster, professor og tegner. 

I august 2007 blev hans tegning af Muhammed som hund anledning til protester fra muslimske kredse.

Sidenhen har Lars Vilks levet et beskyttet liv, da han har modtaget en del dødstrusler i den forbindelse.   ​

Lars Vilks-kommitéen:

Lars Vilks Komiteen har til formål at arrangere offentlige møder i København med den svenske tegner og kunstteoretiker Lars Vilks og gæster.

Den har samtidig til formål at støtte op om ytringsfrihed og om retten til at tegne, tænke og tale frit, som der står på kommitéens hjemmeside.

Kilde: Larsvilks.com