Krimi

Fem partier kræver handling: Grotesk behandling af Hedegaard-sag

Regeringen beskyldes fra begge sider af den politiske midte for at være alt for passive i sagen om drabsforsøget på forfatteren Lars Hedegaard.

Den formodede gerningsmand - den danske statsborger "BH" - blev i april 2014 anholdt i Tyrkiet, men efter han blev løsladt igen fire måneder senere, har Danmark ikke fået en officiel undskyldning eller en klar forklaring.

Enhedslistens medlem af Udenrigspolitisk Nævn, Nikolaj Villumsen, vil indkalde justitsminister Mette Frederiksen i samråd om sagen - ligesom han mener, at der skal rejses en sag ved den Europæiske Menneskerettighedsdomstol - og at Tyrkiet ikke kan blive medlem af EU, hvis det fortsætter.

TIDSLINJE: Se gennemgang af hele udleveringssagen HER

- Det er fuldstændig grotesk. Vi har en situation, hvor regeringen sidder på hænderne, og hvor Tyrkiet holder Danmark for nar. Det virker nærmest som om, regeringen ikke vil vide, hvorfor den formodede gerningsmand blev løsladt, siger Nikolaj Villumsen.

Allerede i november 2014 krævede Nikolaj Villumsen sammen med en række andre politikere, at sagen skulle få konsekvenser for Tyrkiet, og sammen med Enhedslisten kræver også Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti nu, at regeringen øger presset på Tyrkiet.

Tyrkiet forstår ikke alvor

- Det er grotesk, at regeringen ikke har gjort mere i den pågældende sag. Der er en alvorlig sag. Der er en dansker, som har været udsat for et drabsforsøg. Vi har bedt om at få en person udleveret, og når det ikke er sket, så er det fordi, Tyrkiet ikke tager det alvorligt nok. Så bør man sige til tyrkerne, at hvis I ikke kan forstå alvoren i det her, så er vi nødt til at stoppe optagelsesforhandlingerne i forbindelse med medlemskab af EU, siger Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti.

Både Udenrigsministeriet og Justitsministeriet bekræfter overfor TV 2, at der ud over et embedsmandsmøde 29. januar ikke har været politisk kontakt mellem Tyrkiet og Danmark siden midten af december 2014.

Attentatforsøget på den dengang 70-årige Lars Hedegaard fandt sted den 5. februar 2013, hvor den islamkritiske samfundsdebattør blev opsøgt i sit hjem på Frederiksberg af en ung mand, der udgav sig for at være postbud. Da Lars Hedegaard åbnede sin hoveddør, trak den unge mand en pistol og affyrede et skud, dog uden at ramme. De to mænd kom derefter i håndgemæng, og det lykkedes ikke den unge mand at affyre flere skud, før han stak af.

Anholdt - men forsvandt

Den 27. april 2014 oplyste Københavns Politi, at en mistænkt var blevet anholdt i Tyrkiet. Der var tale om en 26-årig dansk statsborger med libanesisk baggrund - den ingeniøruddannede "BH". Politiet fortalte samtidigt, at man havde overvåget manden i flere måneder.

Manden blev varetægtsfængslet i Tyrkiet, og meddelte skriftligt sin danske advokat, at han gerne ville udleveres til retsforfølgelse i Danmark. I stedet blev han formodentlig sat på fri fod i Tyrkiet.

Leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet ved Københavns Politi. Jens Møller, håber stadig, at den formodede gerningsmand kan blive retsforfulgt i Danmark:

- Han er efterlyst internationalt, og jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at han på et tidspunkt bliver anholdt og udleveret til Danmark, siger Jens Møller til TV 2.

Hedegaard: Lad være med at gøre Danmark til grin

Selv siger Lars Hedegaard om sagen:

- Hvis man ikke kan gøre noget godt, kan man i hvert fald afholde sig fra at gøre noget skidt. Det er det, jeg mener, at regeringen har gjort ved at blive ved med at fremhæve det glimrende, fortrinlige forhold vi påstås at have til Tyrkiet. Det er jo ikke tilfældet. Ellers ville Tyrkiet ikke have opført sig på den her måde.

- Forestil dig det modsatte, at danskerne lader en tyrkisk terrorist slippe ud af landet og nægter at give en forklaring. Vil Tyrkiet så komme og sige, at nu må vi beholde det gode forhold til Danmark? Nej, de vil sige ”vi har et helvedes dårligt forhold til Danmark”. Derfor synes jeg i det mindste, at man kan lade være med at gøre skade og gøre Danmark til grin på den her måde, siger Lars Hedegaard til TV 2.

Lars Hedegaard-sagen kort:

Attentatforsøget på den dengang 70-årige Lars Hedegaard fandt sted den 5. februar 2013.

Den islamkritiske samfundsdebattør blev opsøgt i sit hjem på Frederiksberg af en ung mand, der udgav sig for at være postbud. Da Lars Hedegaard åbnede sin hoveddør, trak den unge mand en pistol og affyrede et skud, dog uden at ramme.

De to mænd kom derefter i håndgemæng, og det lykkedes ikke den unge mand at affyre flere skud, før han stak af.

Trods en ihærdig efterforskning lykkedes det ikke politiet at finde frem til gerningsmanden før mere end et år efter.

Den 27. april 2014 oplyste Københavns Politi, at en mistænkt var blevet anholdt i Tyrkiet. Der var tale om en 26-årig dansk statsborger med libanesisk baggrund. Politiet fortalte samtidigt, at man havde overvåget manden i flere måneder.

Manden blev varetægtsfængslet i Tyrkiet og meddelte skriftligt sin danske advokat, at han gerne ville udleveres til retsforfølgelse i Danmark. I stedet er han blevet sat på fri fod i Tyrkiet - ifølge en redegørelse fra Justitsministeriet muligvis i forbindelse med en fangeudveksling med terrororganisationen IS.