Udviste kriminelle vender tilbage til Danmark inden et år
Se 'De udviste vender tilbage' på TV 2 PLAY
Når en kriminel bliver udvist af Danmark, er det nærliggende at tro, at den dømte aldrig sætter fødderne på dansk jord igen. Men sådan er det langt fra altid.
Det afslører TV 2 torsdag aften i en ny dokumentar.
Faktisk bryder op mod halvdelen af de udlændinge, der bliver udvist af Danmark på grund af berigelseskriminalitet, helt bevidst deres indrejseforbud og vender ulovligt tilbage inden for et år for at begå ny kriminalitet, oplyser Rigspolitiet til TV 2 Dokumentar.
I 2011 blev 368 personer anmeldt for at bryde deres indrejseforbud, mens tallet var steget til 435 personer i 2013.
De seneste kvartalstal, som blev offentliggjort onsdag, viser, at stigningen er fortsat i 2014, hvor mindst 476 personer er blevet anmeldt for at have overtrådt deres indrejseforbud.
Ifølge politiet dækker en væsentlig del af tallene over omrejsende kriminelle, som netop kommer til Danmark med tanke på at lave indbrud, begå tyverier eller måske røverier.
Udvist - og tilbage til Danmark
Og her betyder en udvisningsdom ikke det store.
- Vi kan konstatere, at op imod halvdelen af de berigelseskriminelle, der bliver idømt indrejseforbud, vender tilbage og begår ny kriminalitet inden for et år, siger vicepolitiinspektør Tormod Christensen fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) til TV 2 Dokumentar.
Men Rigspolitiet er overbevist om, at endnu flere bryder deres indrejseforbud uden at blive fanget - ligesom mange andre bliver pågrebet mere end et år efter, de er udvist.
Kastede sig over tyv
Blandt dem en 26-årig rumæner, der allerede i 2012 blev udvist for kriminalitet - men igen anholdt af Københavns Vestegns Politi i oktober 2014.
Det skete, efter at Steen Maagaard kom hjem til sit hus i Hvidovre efter en indkøbstur sammen med sin kone og søn og fandt tre indbrudstyve i gang med at gennemrode huset.
Mens de to stak af i mørket, flygtede den sidste ned ad vejen, men Steen Maagaard løb efter og kastede sig over ham, da han snublede over en spand.
- Jeg tænkte, at der er ingen, der skal komme ind og true mig og min familie, siger Steen Maagaard i klippet fra dokumentaren 'De udviste vender tilbage', som du kan se øverst i artiklen.
Han fik adskillige slag i ansigtet af både knytnæver og albuer, inden politiet kom og anholdt den unge indbrudstyv.
- At det er så let at komme herop og blæse på vores love og vores system, synes jeg, er tankevækkende, siger han videre.
Der findes et mørketal
Men indbrudstyven er blot en af de udvisningsdømte, der uden videre vender tilbage til Danmark, og politiet erkender, at myndighederne langt fra får fat i dem alle.
- Der er ingen tvivl om, at der også ligger et mørketal her. Der er utvivlsomt flere, der har indrejseforbud, som rejser til Danmark - enten for at opholde sig, eller for at begå ny kriminalitet, siger vicepolitiinspektør Tormod Christensen.
I statistikken over udviste, der vender tilbage inden for et år, fylder Østeuropa mest - med Rumænien som topscorer. Det viser en gennemgang af 384 sager fra 2013 i politiets sagsstyringssystem POLSAS, som Rigspolitiet har lavet for TV 2 Dokumentar.
En del fra Østeuropa
Med 96 fældende afgørelser for brud på indrejseforbud i Danmark udgør rumænere en fjerdedel af de 384 sager, mens Litauen og Polen kommer ind på en delt andenplads med hver 34 skyldige statsborgere.
Samlet set tegnede østeuropæere sig i 2013 for omkring halvdelen af alle fældende afgørelser for brud på indrejseforbud, men også Afrika er hyppigt repræsenteret. Næsten hver fjerde af dem, der overtræder deres indrejseforbud, kommer fra et afrikansk land.