Krimi

Trusler på jobcenteret: Ansatte frygter voldelige borgere

Mødelokalerne i Jobcentret i Tårnby Kommune er indrettet for medarbejdernes sikkerhed. Med døre, der kan låses indefra, alarmknapper - samt en aftale om, at ingen sagsbehandler møder borgere, der kan opføre sig truende, alene.

Borgere som for eksempel 45-årige Gimi Levakovic, der ligesom næsten alle i den københavnske Levakovic-familie lever af kontanthjælp og aldrig har haft et job.

- Det er aldrig en rimelig situation, at man skal gå bange på arbejde, men det er sådan, det er, og sådan tror jeg, man opfatter det i mange jobcentre rundt om i Danmark, siger Kim Askelund Madsen, der er forvaltningschef i Tårnby Kommune.

Og i de særligt udfordrende tilfælde er det ikke almindelige sagsbehandlere - men i stedet en chef - der har ansvaret for at møde borgeren. Tilfælde som Gimi Levakovic, der selv siger, at han i hele sit liv kun har søgt ët job.

Gimi Levakovic indrømmer også overfor TV 2, at han har truet kommunalt ansatte, men det er der en grund til, forklarer han:

- Det er fordi, at nogen gange spiller de dumme og ved ikke, hvad vi snakker om, siger Gimi Levakovic. 

- Og jeg ved godt, hvad hun har ret til, og hvad jeg har ret til. Hvis jeg ikke kan snakke med hende, så må jeg snakke med lederen eller chefen eller bossen eller hvem det er. Og så tager jeg den derfra. Og det hele falder på plads bagefter, siger Gimi Levakovic.

Er det en god måde at behandle folk på, der gerne vil hjælpe dig, med at true dem?

- Nej, men de gider ikke give os den der behandling, efter avisen skriver om os. Og det er klart, vi har skændtes med dem. Og så skriver de bare, at Levakovic truer os til at få kontanthjælp. Ikke en skid, hævder Gimi Levakovic, der sammen med familien er blevet udråbt af Ekstra Bladet til at fuske sig til millioner i sociale ydelser.

Hvilket familien kategorisk afviser.

Så du tror, det er fordi, de på kommunen ved, hvem I er, de føler sig truede?

- Om de ved, hvem vi er, eller vi ved, hvem de er, det er lige meget. De gør deres arbejde, og vi gør vores arbejde. Hvad vi er berettigede til. Sådan er det danske samfund. Jeg ved ikke, hvad du vil med det, at kommunen tror... Det er sgu småting, mener Gimi Levakovic.

Fra forvaltningschefen i Tårnby lyder det, at kommunen er forpligtet til at tilbyde borgerne i jobcenteret arbejde, aktivering eller uddannelse - men at det er ganske svært, hvis vedkommende ikke selv er motiveret.

Og så må jobcenteret sanktionere og trække i kontanthjælpen.

Ifølge HK er problemet med borgere, der truer de kommunalt ansatte stigende - og i en undersøgelse fra december 2013 svarede 39 procent af de medlemmer, der har direkte kontakt med borgerne, at deres klienter er blevet mere eller langt mere aggressive de seneste to år.

- Det er vores indtryk, at det bliver værre. Der er nogen, der oplever at blive truet og intimideret – og nogle gange ser vi også, at det udvikler sig til deciderede voldshandlinger, siger Mads Samsing, der er næstformand i HK Kommunal.

- Hvis du sidder overfor en borger, er det meget intimiderende, hvis vedkommende siger, at 'jeg ved, hvor du bor, og hvor dine børn går i skole', siger Mads Samsing.

I 2013 modtog politiet 1.400 anmeldelser om vold mod offentligt ansatte - hvilket førte til, at 900 personer blev dømt i sagerne. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Se begge afsnit af dokumentarprogrammet 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie' på TV 2 PLAY her.

Sådan blev programmerne til

  • TV 2 har gennem halvandet år haft kontakt til familien Levakovic fra København, der for første gang har sagt ja til at lade sig følge af et tv-hold
  • Familiemedlemmerne har ønsket at svare på TV 2s spørgsmål, fordi de synes, det billede, der er tegnet af dem i medierne, er for unuanceret
  • Optagelserne til programmerne begyndte i december 2013
  • Familien Levakovic er blevet behandlet på samme måde som andre medvirkende i TV 2s programmer og har ikke bestemt noget i forhold til indhold, ligesom familien heller ikke har haft indflydelse på, hvordan programmerne er blevet redigeret
  • 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie' bliver sendt henholdsvis torsdag 8. og torsdag 15. januar på TV 2 og TV 2 PLAY