Udvist storkriminel: I min familie er vi alle sorte får

Se ’Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie’ på TV 2 PLAY Han har siddet bag tremmer i flere år, end han kan huske. På trods af sine bare 27

Se ’Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie’ på TV 2 PLAY

Han har siddet bag tremmer i flere år, end han kan huske.

På trods af sine bare 27 år har Jura Levakovic allerede stiftet bekendtskab med steder som Vestre Fængsel, Blegdammen, Politigården og en række ungdomsfængsler.

Straffeattesten er lang, og Jura Levakovic, der ifølge eget udsagn har drømt om at blive gangster, siden han var dreng, har begået både hjemmerøveri, bankrøveri og anden alvorlig kriminalitet.

- I enhver familie er der et sort får. Men i min familie er vi allesammen sorte får, siger Jura Levakovic, da TV 2 møder ham i Nyborg Statsfængsel, hvor han i øjeblikket afsoner en dom på fem år.

Efter afsoning er Jura Levakovic, der er kroatisk statsborger, udvist af Danmark for bestandigt. To betingede udvisningsdomme har ikke afholdt ham fra at overtræde loven igen og igen. Alligevel mener han, at han skal have lov til at blive i Danmark.

- Fordi jeg denne gang har tænkt mig at få min uddannelse og stoppe med at begå kriminalitet og stoppe med at lave dumme ting. Og behandle mennesker, som jeg selv ønsker at blive behandlet, siger han.

Men har du ikke sagt det før, og så alligevel gjort det?
- Jo, men jeg har aldrig taget det personligt, jeg har aldrig taget det til mig. Jeg havde bare tænkt: "Vi ses, op i røven med jer. Jeg skal bare ud på Nørrebro og hygge mig".

Kan du forstå de folk, der gerne ser, at du bliver udvist?
- Ja, sikkert. Men de ved bare ikke, hvad der venter mig jo. Tænk, hvis det var dem, der stod til at miste deres familie og miste Danmark.

Selvom Jura Levakovic er den i den berygtede Levakovic-familie, der er dømt for flest kriminelle forhold, er han langt fra den eneste af familiemedlemmerne, der har begået kriminalitet. Stort set alle voksne i familien har en række domme.

Som TV 2 kunne fortælle i første del af dokumentaren ’Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie’ har Levakovic-familien, der kom til Danmark i begyndelsen af 70’erne, en livshistorie uden arbejde, men på kontanthjælp og med tyverier og vold.

"I enhver familie er der et sort får. Men i min familie er vi allesammen sorte får jo", siger udviste Jura Levakovic Foto: TV 2

Familiens overhoved Gimi Levakovic kæmper ifølge eget udsagn for at bryde mønstret og give sine børn et andet liv og en fremtid uden kriminalitet. ”Børnene er familiens håb”, som han siger.

Det virker som om, du gerne vil bringe orden tilbage i din familie og stoppe al kriminaliteten. Hvorfor?
-
Det er fordi, jeg synes, at de skal integreres, vores tredje generation. Det, der var, var, og nu er tiden kommet ind: Det skal ikke gå ud over børnene. De skal integreres. Arbejdspligt i Danmark og så skolepligt. Det skal de vide. Og de skal lære det, og de skal kunne leve med det, så de kan komme ind i det danske samfund og lære integration. Det er det, de ikke kender til, sigøjnere.

Gimi Levakovic’ to yngste børn Gabriel og Victoria har været frivilligt anbragt på en institution, men nu har Gimi Levakovic taget dem hjem. Han vil sende dem i den lokale folkeskole.

Han erkender, at familien ”ikke er blevet nok” integreret i løbet af de fire årtier, der er gået, og spår samtidig, at der endnu kommer til at gå en årrække, før det sker.

Du har sagt, at det vil tage 10 år mere, før familien Levakovic er integreret. Mener du stadig det?
- Ja.

Skal samfundet så bare acceptere, I fortsætter de næste 10 år med at begå kriminalitet og ikke blive ordentligt integreret?
- Jeg tror, samfundet skal høre efter, hvad jeg siger. Jeg tror, at de skal give mig en chance til at vise verden, hvordan tingene hænger sammen. Jeg skal gå rundt og snakke med alle sigøjnere og forklare dem, at de opdrager forkert.

Du kan se anden del af ’Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie’ torsdag klokken 20 på TV 2 og TV 2 PLAY. Herunder kan du se et klip fra programmet.

Sådan blev programmerne til

  • TV 2 har gennem halvandet år haft kontakt til familien Levakovic fra København, der for første gang har sagt ja til at lade sig følge af et tv-hold
  • Familiemedlemmerne har ønsket at svare på TV 2s spørgsmål, fordi de synes, det billede, der er tegnet af dem i medierne, er for unuanceret
  • Optagelserne til programmerne begyndte i december 2013
  • Familien Levakovic er blevet behandlet på samme måde som andre medvirkende i TV 2s programmer og har ikke bestemt noget i forhold til indhold, ligesom familien heller ikke har haft indflydelse på, hvordan programmerne er blevet redigeret
  • 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie' bliver sendt henholdsvis torsdag 8. og torsdag 15. januar på TV 2 og TV 2 PLAY