Red Barnet: Alle børn har ret til at gå i skole

Se 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie' på TV 2 PLAY Børnene i familien Levakovic bliver taberne, hvis ikke de får mulighed for at få en ud

Se 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie' på TV 2 PLAY

Børnene i familien Levakovic bliver taberne, hvis ikke de får mulighed for at få en uddannelse og løsrive sig fra familiens kriminelle løbebane, mener landechef i Red Barnet, Kirsten Lund Larsen.

I TV 2-dokumentaren ’Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie’ siger Levakovic-familiens overhoved, 45-årige Gimi Levakovic, at den nye generation er familiens fremtid - men samtidig tager han dem i marts 2014 ud af den institution, hvor de er frivilligt anbragt, og hjem til Tårnby, hvor de skal indskrives i den lokale kommuneskole.

Hvilket de først bliver en uge inde i det følgende skoleår - i august måned 2014, næsten seks måneder senere.

- De skal integreres. Fordi der er noget, der hedder arbejdspligt og skolepligt. Og det skal de lære, siger Gimi Levakovic, der ligesom de fleste af familiens voksne medlemmer har talrige domme bag sig - og hverken eksamen eller uddannelse.

Kirsten Lund Larsen, der er national chef for Red Barnet, kender ikke de konkrete detaljer i sagen - men umiddelbart vurderer hun, at der kan være en legitim bekymring for, at børnene i Levakovic-familien ikke får samme mulighed som andre børn for at få en uddannelse.

- Vi har ikke skolepligt i Danmark, men vi har pligt til at sikre vores børn undervisning, og det kan man være bekymret for ikke sker i de miljøer, siger hun.

Gimi Levakovics datter Victoria siger selv til TV 2, at hun drømmer om en uddannelse og måske et job i en Matas - men samtidig gør hendes svigerinde det klart, at det ikke er velset, at piger går i skole, efter de er fyldt 15 eller 16 år.

For de skal gå hjemme og passe familien, siger hun.

- I Red Barnet ser vi alt ud fra barnets tarv, og det at vokse op i en stærk kultur er fint, men det skal også være en kultur, der åbner sig for, at barnet kan klare sig i det omkringliggende samfund, siger Kirsten Lund Larsen.

I et internt dokument fra Københavns kommune fremgår det, at det tidligere hare været et problem at finde en skole til Gimi Levakovic's børn, fordi han har opført sig truende overfor lærere, ligesom der står, at han har truet med at 'sprætte en af kommunens ansatte op'.

Mens det i TV 2-dokumentaren kommer frem, at da Gimi Levakovic efter en måned ringer til kommunen for at høre, om der er en skole til børnene - så er det endnu ikke tilfældet.

- Det er ærgerligt, at dine børn ikke er i skole endnu, men vi er nødt til lige at følge de procedurer.., siger en stemme i telefonen.

Trods en række henvendelser ønsker Tårnby Kommune ikke at udtale sig til den konkrete sag eller medvirke i et interview - heller ikke, selvom TV 2 har en fuldmagt fra familien.

I en skriftlig kommentar lyder det fra kommunen, at:  

"Skolelederen har ansvar for at alle skolesøgende børn i skolens distrikt tilbydes undervisning. Forældrene har ansvaret for at få deres børn i skole. Hvis børn i skoledistriktet ikke kommer i skole og dermed ikke modtager undervisning, skal skolen kontakte hjemmet og i samarbejde med forældrene iværksætte tiltag, der kan få eleven i skole".

Se begge afsnit af dokumentarprogrammet 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie' på TV 2 PLAY her.

Sådan blev programmerne til

  • TV 2 har gennem halvandet år haft kontakt til familien Levakovic fra København, der for første gang har sagt ja til at lade sig følge af et tv-hold
  • Familiemedlemmerne har ønsket at svare på TV 2s spørgsmål, fordi de synes, det billede, der er tegnet af dem i medierne, er for unuanceret
  • Optagelserne til programmerne begyndte i december 2013
  • Familien Levakovic er blevet behandlet på samme måde som andre medvirkende i TV 2s programmer og har ikke bestemt noget i forhold til indhold, ligesom familien heller ikke har haft indflydelse på, hvordan programmerne er blevet redigeret
  • 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie' bliver sendt henholdsvis torsdag 8. og torsdag 15. januar på TV 2 og TV 2 PLAY