Storkriminel sigøjner står frem: Jeg har altid villet være gangster

Se 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie' på TV 2 PLAY Familien Levakovic kom til Danmark i 1972. Over 40 år er gået siden da, og i dag ha

Se 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie' på TV 2 PLAY

Familien Levakovic kom til Danmark i 1972.

Over 40 år er gået siden da, og i dag har næsten ingen af de omkring 45 medlemmer af familien prøvet at have et arbejde. I stedet lever størstedelen af sociale ydelser.

Stort set alle voksne i familien Levakovic, der i medierne er blevet navngivet som ’Danmarks mest kriminelle familie’, har en række domme.

Listen er lang og rummer blandt andet tyveri, vold og røveri samt anden alvorlig kriminalitet. Den person, der har flest kriminelle forhold, er 27-årige Jura Levakovic.

- Jeg har sagt, siden jeg var en lille dreng, at jeg ville være gangster, siger Jura Levakovic i et interview med TV 2, som du kan se øverst i artiklen.

TV 2-dokumentar går helt tæt på Levakovic-familien
Det er lykkedes TV 2 at komme helt tæt på familien Levakovic fra Kastrup ved København med Gimi Levakovic i spidsen, og det er blevet til en dokumentar i to dele med titlen ’Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie’.

Programmerne giver et hidtil uset indblik i en dybt kriminel familie, der gennem fire årtier og generationer ikke har formået at integrere sig i det danske samfund.

Her møder seerne blandt andre Jura Levakovic, der er nevø til familiens overhoved Gimi Levakovic. Han har mere end 200 kriminelle forhold på samvittigheden og sidder i Nyborg Statsfængsel, hvor han afsoner en fængselsdom på fem år.

Jura Levakovic: Vores fortid og efternavn har meget at sige
- Hele min familie er kriminel. Det er jo ikke noget nyt. Vi kan ikke bare få et arbejde ved at knipse med hånden. Vores fortid, vores efternavn har meget at sige. Man skal have brød på bordet. For mig har det altid været sådan, at jeg altid skal vaske mit tøj, have mine parfumer, have mine penge i lommen, ryge mig en ’ju’ eller to, gøre det, jeg har lyst til, siger han og uddyber:

- Hvis jeg har lyst til at tage på stripbar med min dreng, så tager jeg på stripbar. Hvis jeg har lyst til at køre rundt i en limo, kører jeg rundt i limo.

Du kan se et udsnit af familien Levakovic' stamtræ her.

Livslang kriminel løbebane
Jura Levakovic lavede sine første smårapserier allerede som otteårig, og i 12 års-alderen eskalerede kriminaliteten. Han har blandt andet røvet banker, posthuse, transportvogne og ”et par Kvickly’er om søndagen, når alt var lukket”, fortæller han. I alt 24-25 steder.

Han har siddet bag tremmer en stor del af sit liv. Alligevel fastholder han, at han er et godt menneske.

- Jeg er kriminel, men jeg har også et hjerte. Men jeg har også had. Så meget som jeg er en god mand, kan jeg også være en ond mand. The bad guy. 100 procent, forklarer han.

Efter en livslang kriminel løbebane står Jura Levakovic nu til udvisning for bank- og hjemmerøveri. Det betyder, at han - når han har afsonet sin dom - skal sendes til Kroatien, hvor han er statsborger.

Føler sig integreret
Han føler sig fuldt integreret i Danmark. ”Selvfølgelig, jeg har boet her hele mit liv jo”, som han siger.

Hvad har du gjort for at blive integreret i Danmark?
- Ikke andet end at sidde i fængsel. Selvfølgelig har jeg heller aldrig haft chancen for det. Jeg kan ikke bare få et arbejde sådan her. Jeg har søgt mange gange om uddannelse og arbejde, men jeg har fået afslag på grund af mit efternavn, min fortid.

Du kan se et uddrag af interviewet med Jura Levakovic øverst i artiklen, mens du herunder kan se et klip fra ’Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie’, der bliver sendt torsdag klokken 20 på TV 2 og TV 2 PLAY.

Sådan blev programmerne til

  • TV 2 har gennem halvandet år haft kontakt til familien Levakovic fra København, der for første gang har sagt ja til at lade sig følge af et tv-hold
  • Familiemedlemmerne har ønsket at svare på TV 2s spørgsmål, fordi de synes, det billede, der er tegnet af dem i medierne, er for unuanceret
  • Optagelserne til programmerne begyndte i december 2013
  • Familien Levakovic er blevet behandlet på samme måde som andre medvirkende i TV 2s programmer og har ikke bestemt noget i forhold til indhold, ligesom familien heller ikke har haft indflydelse på, hvordan programmerne er blevet redigeret
  • 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie' bliver sendt henholdsvis torsdag 8. og torsdag 15. januar på TV 2 og TV 2 PLAY