Krimi

Gimi Levakovic: Mine børn skal ikke være kriminelle

Se 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie' på TV 2 PLAY

I april 2011 vedtog EU-kommissionen, at alle EU-lande skulle bruge flere penge og kræfter på at løfte Europas romaer ud af den sociale eksklusion.

Romaerne skulle hjælpes ud af kriminalitet og ind i samfundet – og det skulle ske ved en særlig indsats, lød det. En indsats, der blandt andet skulle være med til at bryde den sociale arv og gøre den storkriminelle Levakovic-familie fra København til en del af det almindelige samfund.

I april 2014 fremlagde Danmark så en ny, revideret integrationsstrategi, der efterfølgende har fået kritik af EU, blandt andet for ikke at afsætte nok penge til målrettet integration af romaer og for at mangle kampagner, der skal forbygge fordomme.

Samtidig konkluderer Amnesty International, at der mange steder i Europa er tale om udbredt racisme og apartheidlignende tilstande i forhold til befolkningsgruppen – en vurdering, EU’s Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA) er enig i:

- Romaerne er både den mest diskriminerede samfundsgruppe i Europa – og samtidig den største minoritet i Europa, siger Blanca Tapia, der er talsperson for FRA.

Men selvom romaerne er den største europæiske minoritet – findes der ikke et endeligt tal på, hvor stor befolkningsgruppen egentlig er. FRA anslår, at der lever 8-10 millioner romaer i Europa - flest Rumænien, ikke så mange i Danmark.

Blandt dem Levakovic-familien, der i 1972 slog sig ned på Amager.

En familie, der aldrig er blevet integreret – hvor få har haft rigtige job og mange er straffet talrige gange – ifølge Københavns politi primært for forskellige former for berigelseskriminalitet.

Familiens overhoved, 45-årige Gimi Levakovic, fortæller til TV 2, at den kriminelle livsbane føres helt tilbage til dengang, sigøjnerklanen kom til landet for over 40 år siden – og mens han selv har selv siddet i fængsel i mere end seks år, siger han nu, at den sociale arv skal brydes med børnene.

- De skal integreres. Fordi der er noget, der hedder arbejdspligt og skolepligt. Og det skal de lære. Det mener jeg… At det er tiden snart, at man skal gøre noget for sigøjnere, siger Gimi Levakovic.

Hos Københavns Kommune ønsker Anne Steenberg, der er myndighedschef i Børnefamiliecenter København, ikke at udtale sig direkte om familien Levakovic – selvom hun er positiv over, at børnene nu ifølge familiens overhoved skal bryde den kriminelle familietradition.

For er det virkelig rigtigt, er den nye Levakovic-generation godt på vej:

- Der er vigtigt, at forældrene samarbejder og ønsker, at børnene får andre livsbetingelser, siger hun.

Men også et arbejde med mange udfordringer, som i alle socialt udsatte familier også handler om, at forældrene som udgangspunkt har forældremyndigheden – at det derfor er altafgørende, at de sociale myndigheder arbejder med og ikke mod familien.

- Det er en kompleks opgave, der handler om, hvem børnene identificerer sig med. Hvilke rollemodeller, de har. Hvis det er de voksne i familien, og de måske er kriminelle og står udenfor arbejdsmarkedet, kan det være vanskeligt. Og jo flere generationer, det går tilbage, jo sværere er det, siger Anne Steenberg, der er myndighedschef i Børnefamiliecenter København.

Blandt de voksne er også Jura Levakovic - 27 år gammel og straffet mere end 200 gange. Som 13-årig blev han dømt for voldtægt og anbragt på en ungdomsinstitution - lige nu afsoner han sin seneste dom i Nyborg Statsfængsel.

Københavns Kommune ønsker ikke at kommentere, om myndighederne kunne have gjort mere for ham - Jura Levakovic siger selv i interviewet over artiklen, at han føler sig fuldt integreret:

- Selvfølgelig, jeg har boet her hele mit liv jo, siger Jura Levakovic.

TV 2 erfarer, ar en række medarbejdere i Københavns Kommune har været udsat for trusler fra Levakovic-familien. Københavns Kommune ønsker ikke at be- eller afkræfte dette.

Du kan se første del af ’Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie’, som dokumentaren om familien Levakovic hedder, torsdag klokken 20 på TV 2 og TV 2 PLAY.

Sådan blev programmerne til

  • TV 2 har gennem halvandet år haft kontakt til familien Levakovic fra København, der for første gang har sagt ja til at lade sig følge af et tv-hold
  • Familiemedlemmerne har ønsket at svare på TV 2s spørgsmål, fordi de synes, det billede, der er tegnet af dem i medierne, er for unuanceret
  • Optagelserne til programmerne begyndte i december 2013
  • Familien Levakovic er blevet behandlet på samme måde som andre medvirkende i TV 2s programmer og har ikke bestemt noget i forhold til indhold, ligesom familien heller ikke har haft indflydelse på, hvordan programmerne er blevet redigeret
  • 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie' bliver sendt henholdsvis torsdag 8. og torsdag 15. januar på TV 2 og TV 2 PLAY