Cimber-fly tæt på katastrofe over Østersøen

Advarsel fra luftfartskontrol forhindrede muligvis kollision mellem dansk passagerfly og militærfly.

Et passagerfly fra det sønderjyske luftfartsselskab Cimber var fredag tæt på at kollidere med et ukendt militærfly over Østersøen.

En katastrofe blev muligvis forhindret af den internationale, civile luftfartskontrol (ATC), der advarede piloterne på det danske fly med rutenummer SK1755 om risikoen for et sammenstød.

Det fremgår af Flightradar24, der informerer om alle former for hændelser i lufttrafikken.

- SK1755 fik af ATC besked om at holde op med at stige og dreje mod højre for at undgå kollision med militærfly, skriver Flightradar24 på Twitter.

Ifølge Sveriges forsvarsminister, Peter Hultqvist, var der tale om et russisk militærfly.

Den såkaldte transponder, der udsender signaler om et flys position, var ifølge de svenske myndigheder ikke aktiveret.

- Cimber Flight 1755 var tæt på kollision med et militærfly uden transponder, hedder det i en anden Twitter-besked fra Flightradar24.

Flyet lettede ifølge Flightradar24 fra Københavns Lufthavn fredag klokken 10.00 og landede med tre minutters forsinkelse klokken 11.08 i Poznan i Polen.

På Cimbers hjemmeside fremgår det, at den pågældende flytype er produceret i Canada og har plads til 50 passagerer. Det vides ikke, hvor mange sæder der var besat på flyvningen.

De svenske myndigheder oplyste lørdag, at et passagerfly fra Kastrup skulle have været i fare for at støde sammen med et udenlandsk militærfly over Østersøen.

Det danske forsvar oplyste lørdag aften, at det ikke havde kendskab til sagen. Men man bekræftede russisk militæraktivitet i området.

- Jeg kan bekræfte, at vi i går var ude med afvisningsberedskabet og identificerede et russisk militærfly, fortalte orlogskaptajn Jesper Duevang Rasmussen til Ritzau.

Det er anden gang i løbet af 2014, at passagerer og besætning på et dansk fly har været faretruende tæt på en katastrofe.

3. marts var det meget tæt på at gå galt, da et SAS-fly med 132 passagerer om bord var blot 90 meter fra at kollidere med et russisk overvågningsfly.

Den danske forsvarsminister Nicolai Wammen (S) har foreløbig ingen kommentarer til fredagens hændelse.

/ritzau/

Var du eller en person du kender om bord på flyet fra Cimper - tip TV 2 på 1234@tv2.dk eller via formularen nedenfor.