Krimi

Topadvokat brød i gråd under terrorsag

En af landets mest kendte advokater, Thorkild Høyer, begyndte onsdag at græde under sin procedure ved Retten på Frederiksberg. Her er han forsvarer for den terrortiltalte Sam Mansour.

Det var under sin forsvarstale for Mansour - den såkaldte procedure - at Thorkild Høyers stemme knækkede over, og han måtte løfte brillerne og tørre sine øjne.

Thorkil Høyer var i gang med en generel gennemgang af dagligdagen i blandt andet Irak, Syrien og Afghanistan, hvor han blandt andet kom ind på de droneangreb, som amerikanerne jævnligt udfører.

Disse angreb er under hård kritik, fordi antallet af civile ofre er højt. Og blandt ofrene er både voksne og børn. Thorkild Høyer refererede et interview med et barn, som han havde set i tv.

- Det fortalte, at overskyede dage er gode dage ..., lød det fra Thorkild Høyer, lige inden han mistede det professionelle greb om situationen.

Berørt på grund af børnene

Han forsøgte i første omgang med en tår vand og en dyb indånding, men advokaten var tydelig berørt af det indtryk, som barnet i interviewet havde efterladt.

- Jeg bliver berørt af det. En ting er, at voksne kommer til skade, men når det er børn, så bliver jeg berørt, når jeg står her. Og jeg ved godt, at det burde jeg ikke, lød det fra Thorkild Høyer.

Endnu et par slurke vand blev drukket, og det lykkedes for Thorkild Høyer at komme tilbage på sporet og fortsætte proceduren.

67-årige Høyer er en af landets mest erfarne advokater, når det gælder terrorsager. Senest har han været forsvarer i den såkaldte PKK-sag, hvor 10 mænd blev frifundet for anklager om at samle penge ind til terror.

I 1990'erne var Thorkild Høyer mægler mellem Hells Angels og Bandidos i den store nordiske rockerkrig, og han er tilknyttet den internationale straffedomstol i Haag.

Advokat: Det handler om ytringsfrihed

Mansour er tiltalt for at propagandere for personer og organisationer, som udøver terror, herunder al-Qaeda. Det er ifølge anklagemyndigheden sket i form af udgivelse af bøger, Facebook-opslag og e-mails.

Men det har der ifølge Thorkild Høyer ikke været tale om. Godt nok kan nogle af de passager, som Mansour har udbredt, være bombastiske i deres ordlyd, medgiver Høyer, men det finder man også i dansk lyrik.

- Det centrale i sagen er ytringsfrihedens grænser, lyder det indledningsvist fra Thorkild Høyer.

Læs mere om dagens retsmøde her

Mansour skal frifindes for anklagerne, lyder påstanden fra Thorkild Høyer. Han har udelukkende udført et kunstnerisk virke, som ikke kan siges at overtræde terrorlovgivningen.

Der ventes dom i sagen 4. december.