Krimi

Forsvarer: Mansour-sag handler om ytringsfrihed

Med korslagte arme iført kjortel og kalot sidder Sam Mansour onsdag ved Retten på Frederiksberg og lytter på sin advokat, Thorkild Høyer, holde forsvarstale for ham. Polfoto

Den lille skæggede Mansour, der også kaldes Boghandleren fra Brønshøj, følger opmærksomt med, mens Thorkild Høyer forsøger at skyde anklagemyndighedens påstande i sænk.

- Det centrale i sagen er ytringsfrihedens grænser, lyder det indledningsvist fra Thorkild Høyer.

Mansour er tiltalt for at propagandere for personer og organisationer, som udøver terror, herunder al-Qaeda. Det er ifølge anklagemyndigheden sket i form af udgivelse af bøger, Facebook-opslag og e-mails.

Men det har der ifølge Thorkild Høyer ikke været tale om. Godt nok kan nogle af de passager, som Mansour har udbredt, være bombastiske i deres ordlyd, medgiver Høyer, men det finder man også i dansk lyrik.

- Kæmp for alt, hvad du har kært. Dø, om så det gælder. Da er livet ej så svært. Døden ikke heller, siger Thorkild Høyer med reference til sangen Altid frejdig, når du går.

- Det er præcis det samme, vi har med at gøre, lyder det fra advokaten.

Mansour skal frifindes for anklagerne, lyder påstanden fra Thorkild Høyer. Han har udelukkende udført et kunstnerisk virke, som ikke kan siges at overtræde terrorlovgivningen.

Om nogle omstridte bøger siger Thorkild Høyer, at Mansour udelukkende har ydet en redigeringsindsats. Han har ikke selv tilføjet noget i bøgerne.

- Ingen af dem opfordrer til konkrete handlinger i konkrete sammenhænge. Der er ingen opfordring om for eksempel at rejse til Syrien og begå jihad, siger Thorkild Høyer.

Advokatens procedure adskiller sig markant fra, hvad man normalt ser i danske retssale. Midt i talestrømmen begyndte Thorkild Høyer nemlig at græde. Det skete i en gennemgang af situationen i Irak, Syrien og Afghanistan.

Her blev Høyer så berørt over, at blandt andet amerikanske droneangreb går ud over uskyldige børn. Efter et par minutter fik advokaten dog samlet sig og fortsatte sin procedure.

Der ventes dom i sagen 4. december.