Krimi

Anklaget for terror-propaganda kan miste dansk pas

Den 54-årige Sam Mansour, der er kendt i offentligheden som boghandleren fra Brønshøj, bør både idømmes fængsel, udvises og frakendes sit danske statsborgerskab. Sådan lyder kravet fra anklagemyndigheden op til den nævningesag, der tirsdag begynder ved Retten på Frederiksberg.

Ifølge tiltalen har  Mansour med tekster, billeder, links og meddelelser på Facebook og andre steder har hyldet blandt andre Osama bin Laden. Desuden skal han have udgivet videolinks, hvor man kan se syriske eller irakiske soldater blive henrettet. Oveni skal lægges trusler mod navngivne danske statsborgere og opfordringer til at tilslutte sig al-Nusra-fronten for al-Qaeda.

Selv nægter hans sig skyldig i anklagen om, at han "offentligt skal have tilskyndet til forbrydelse og udtrykkeligt billiget terrorhandlinger."

Den 54-årige dansk-marokkaners forsvarer ser sagen som et spørgsmål om ytringsfrihed:

- Han har ytret sig om religiøse forhold, og det er hans ret indenfor ytringsfrihedens rammer. Han bestrider ikke, at han har udgivet bøger og andet, men alle har ret til at give udtryk for mærkværdige synspunkter, sagde advokat Thorkild Høyer forleden til Ritzau.

Mansour har før taget plads i en retssal. Han er tidligere idømt fængsel i tre år og seks måneder for opfordring til terror. Også dengang krævede anklagemyndigheden, at han skulle frakendes sit danske statsborgerskab, men domstolene sagde nej.

Samme konklusion kom landsretten til i 2009 i sagen mod en 19-årig, der var idømt syv års fængsel for medvirken til terror. I det tilfælde skyldtes det, at han var født og opvokset her og ikke havde nogen forbindelse til Jordan. En betingelse for at fratage en statsborger dansk pas er, at vedkommende også er statsborger i et andet land.

Nævningesagen på Frederiksberg er planlagt til at vare 15 dage.

Boghandleren fra Brønshøj:

Den 54-årige Said Mansour er i offentligheden mest kendt som ”Boghandleren fra Brønshøj”.

Han er dansk-marokkaner. Han kom til Danmark i 1983 og fik dansk statsborgerskab i 1988. Nu er han den første danske statsborger, der har fået fradømt sit statsborgerskab i en sag om terrorisme.

Ved den netop overståede retssag stod han tiltalt for at opildne til terror ved at udgive bøger og videoer og propagandere på internettet. Han blev idømt fire års fængsel, fik frataget sit danske statsborgerskab og dømt til udvisning. Han nægtede sig skyldig.

Han er tidligere straffet for lignende lovovertrædelser. I 2007 blev han idømt tre-et-halvt års fængsel for at opildne til terror. Han var dengang den første dansker, der blev sigtet efter den nye terrorparagraf.

Allerede i 2001, efter terrorangrebet 11. september, vakte han opsigt ved at kalde angrebet for en ”godartet” form for terrorisme.