Krimi

Dansk politi afviser anklage om sjusk i Hedegaard-sag

Forsvarsadvokaten for Lars Hedegaards formodede attentatmand, BH, beskylder dansk politi for at have sjusket i forbindelse med anmodningen om udleveringen til Danmark.

Men den anklage stiller advokaturchef ved Københavns Politi Dorit Borregaard sig helt uforstående overfor.

- Jeg afviser udtalelserne fra den tyrkiske advokat, siger Dorit Borregaard til TV 2.

Dermed går hun i rette med advokaten til den 27-årige BH, der er sigtet og efterlyst for drabsforsøget på Lars Hedegaard for halvandet år siden.

Forsvarsadvokaten Okan Kadir Bektasoglu siger, at dansk politi fejlagtigt havde bedt om, at få udleveret den mistænkte for drab.

- De danske myndigheder indgav oplysninger til Interpol om, at han var drabssigtet, og at han derfor skulle anholdes. Derpå bliver han anholdt og bragt for en dommer Da vi så finder ud af, at det påståede drabsoffer faktisk er i live, indberetter vi det til domstolen, siger Okan Kadir Bektasoglu til TV 2.

Advokaten fortæller samtidig, at dansk politi udsendte et fysisk signalement af den eftersøgte, som på ingen måde stemmer overens med hans klient. Ifølge advokaten skulle overfaldsmanden have en højde på 160-170 cm, hvilket ifølge ham ikke passer på den mistænkte BH.

- De danske myndigheder havde heller ikke fundet nogen beviser, der knytter min klient til gerningsstedet. Man kan på baggrund af så mangelfulde oplysninger ikke tilbageholde en person i Tyrkiet. Uanset hvad anklagen måtte være. Det er i strid med loven. Der skal være en bestyrket mistanke, siger Okan Kadir Bektasoglu.

Dermed fastholder den tyrkiske forsvarsadvokat de anklager, han tidligere fredag kom med i det dansk-tyrkiske medie Haber.

Men hos Københavns Politi afviser man blankt, og siger at tyrkerens forklaring er faktuelt forkert.

- Det står i samtlige begæringer om udleveringer, som vi har sendt til de tyrkiske myndigheder, at han er sigtet for drabsforsøg. Vi har sendt kopier af sagsakterne, da han blev varetægtsfængslet in absentia, og her fremgår det tydeligt, at han er sigtet for drabsforsøg, siger Dorti Borregaard til TV 2.

Tidligere har også Justitsministeriet over for tv2.dk tilkendegivet, at processen helt frem til nyheden om, at BH var blevet løsladt i Tyrkiet, har kørt efter bogen.

Lars Hedegaard-sagen kort:

Attentatforsøget på den dengang 70-årige Lars Hedegaard fandt sted den 5. februar 2013.

Den islamkritiske samfundsdebattør blev opsøgt i sit hjem på Frederiksberg af en ung mand, der udgav sig for at være postbud. Da Lars Hedegaard åbnede sin hoveddør, trak den unge mand en pistol og affyrede et skud, dog uden at ramme.

De to mænd kom derefter i håndgemæng, og det lykkedes ikke den unge mand at affyre flere skud, før han stak af.

Trods en ihærdig efterforskning lykkedes det ikke politiet at finde frem til gerningsmanden før mere end et år efter.

Den 27. april 2014 oplyste Københavns Politi, at en mistænkt var blevet anholdt i Tyrkiet. Der var tale om en 26-årig dansk statsborger med libanesisk baggrund. Politiet fortalte samtidigt, at man havde overvåget manden i flere måneder.

Manden blev varetægtsfængslet i Tyrkiet og meddelte skriftligt sin danske advokat, at han gerne ville udleveres til retsforfølgelse i Danmark. I stedet er han blevet sat på fri fod i Tyrkiet - ifølge en redegørelse fra Justitsministeriet muligvis i forbindelse med en fangeudveksling med terrororganisationen IS.