"Frifindelse vil blive set som en politisk afgørelse"

Frifindelsen af ti kurdiske mænd, der var tiltalt for at have støttet terror, vil blive set af både kurdere og tyrkere som en afgørelse af politisk betydning.

Det siger adjunkt ved Københavns Universitet Daniella Kuzmanovic, der er ekspert i kurdisk-tyrkiske forhold.

- Når man befinder sig i disse meget politiserede kurdisk-tyrkiske miljøer, så er der en klar formodning om, at der er en sammenhæng mellem det juridiske og det politiske – at de to ting ikke er adskilt. Hvorimod vi her i Danmark har en klar bevidsthed om, at den udøvende, dømmende og lovgivende magt er adskilt, siger hun til TV2.

De ti mænd var tiltalt for at have støttet terror ved at samle millioner af kroner ind til det kurdiske arbejderparti PKK. Partiet har i ĂĄrevis kæmpet en væbnet kamp mod de tyrkiske myndigheder med krav om kurdisk selvstændighed eller i hvert fald øget kurdisk selvstyre i dele af Tyrkiet.  PKK og den tyrkiske stat har dog aftalt en vĂĄbenhvile og er i gang med forhandlinger om en politisk aftale.

PKK er på EU’s terrorliste, og derfor er det ulovligt at støtte partiet ved at indsamle penge.

Daniella Kuzmanovic er ikke i tvivl om, at frifindelsen vil blive sejret som en kæmpestor politisk sejr for kurderne:

- Set fra den kurdiske side er frifindelsen en legitimering og delvis blåstempling af PKK og et kæmpenederlag for den tyrkiske stat. Kurderne er meget overbeviste om, at der er tyrkerne der har presset på for at få rejst disse sager i Danmark, siger hun.

Og hun er ikke i tvivl om, at den tyrkiske stat pĂĄ tilsvarende vis ser frifindelsen som et uventet politisk nederlag:

- Fra tyrkisk synspunkt vil det her være et meget skuffende resultat. Der er ingen tvivl om, at de tyrkiske myndigheder var meget interesseret i at få en domsfældelse for terror i dag, siger hun.