Krimi

Rocker skulle redde tråde ud efter skænderi i Pusher Street

Når en kendt Hells Angels-rocker fra Amager bliver bedt om at tage ud på Christiania og mægle mellem to mænd, der har været i et ophedet skænderi i Pusher Street nytårsaften 2013, hvad skal man så lægge i det?

Det spørgsmål blev centralt, da Københavns Byret mandag fortsatte en sag, der ifølge tiltalen handler om organiseret salg af i hvert fald 737,8 kg hash på Christiania fra en bod kaldet ’bod 13’.

Spørger man Københavns Politi, indikerer episoden, at rockeren har stået i toppen af en hash-organisation og modtaget udbytte af salg af i hvert fald 737,8 kg hash.

Det var nemlig ham, der efter politiets opfattelse skulle redde trådene ud, da bodens formodede ejer – en 31-årig christianit ved navn F – nytårsaften ragede uklar med og - efter eget udsagn - ’fyrede’ en medarbejder oven på et større skænderi.

Spørger man de tiltalte i sagen er den tanke til grin.

- Du skal ikke blande mig ind i det der, fnøs HA-rockeren mandag, da fungerende senioranklager Trine Sorgenfri var ved at udspørge en af de andre tiltalte i den såkaldte ’Sag 1’.

Sagen er én af i alt seks sager om hash-handel på Christiania, der de næste mange måneder kører ved Københavns Byret.

Episoden, som rockeren blev involveret i, fandt sted nytårsaften 2013.

Her kom den 31-årige christianit, der efter politiets opfattelse var indehaver af den hash-bod, sagen handler om, op at skændes med en af de andre tiltalte i sagen, nemlig 39-årige J.

Årsagen til skænderiet – og konsekvenserne – blev mandagen igennem forsøgt nedtonet af de tiltalte i Københavns Byret.

- Kællinge-fnidder, kalde HA-rockeren det, mens andre solgte episoden som fuldemandssnak, der var kammet over.

Måske var der bare tale om to venner, der var kommet op at skændes over, hvem der skulle betale den næste omgang. En af den slags episoder, der er overstået, næsten før den er begyndt.

- Vi var oppe at skændes. Det kan jeg godt huske. Hvad det drejede sig om, det kan jeg ikke huske, sagde 39-årige J.

Politiet har dog en anden opfattelse af episoden.

Den 31-årige pusher F har været aflyttet i sit hjem, i sin bil og over telefonen gennem mange måneder. Det samme har flere af de øvrige i sagen.

De samtaler, som pusheren har ført med sin kæreste og andre, har politiet stykket sammen til en historie, der kort fortalt lyder således:

Den 31-årige christianit havde en kæmpe gæld, som han løbende afdrog på. Hans bod var blevet sat under administration, indtil gælden er afdraget – og her kom den 39-årige J ind i billedet.

I en af aflytningerne fra september 2013 siger christianitten således til sin kæreste:

- Jeg skal bare være glad for, at det er J, der er blevet stillet ved siden af mig. Fordi de kom hen og var helt vilde, og fordi jeg skyldte så mange penge der til sidst, siger christianitten.

Skal man tro den 31-åriges egne ord til kæresten, var han en trængt mand, der ikke høstede det overskud, bod 13 genererede, men alene blev aflønnet i det små, indtil gælden var væk. Det havde han dog tænkt sig at lave om på op til nytårsaften. F var træt af, at andre bestemte over ham.

- Jeg får slaveløn, og når jeg siger det til J (siger han, red.): ”Det er mange penge, kraftedeme, det er mere end en advokat får”. Jeg er ligeglad, mand. Det er ikke, hvad jeg er vant til at have, siger den 31-årige til kæresten i samtalen i september 2013..

- Jeg har sagt til J, at jeg skal have minimum 25 om dagen, har jeg sagt. Så jeg får omkring 2500 om dagen, tilføjede christianitten i samtalen.

Her blev hashen solgt

Det tal, tv2.dk anvender for hver enkelt bod, er det største kvantum for den enkelte bod, der anføres i anklageskriftet. Vi har kun brugt tal for personer, der alene er tiltalt for at have medvirket til salg fra én bod.
Kun for 1 af 25 boder – nemlig bod 18 – findes dette tal ikke. Det skyldes, at den eneste person, der i anklageskriftet knyttes til hash-salg fra bod 18, også har solgt hast i tre andre boder. Det er derfor uvist, hvor mange af de 86 kg, som han er tiltalt for at sælge på tværs af de fire boder, der er solgt i bod 18.
Sortere: mængde | mistænkte
Navn Mængde Mistænkte

Bod

er mistænkt for i større eller mindre grad at have været med til at sælge kilo hash fra boden i perioden mellem den og ( forhold i alt).
Mistænkte Alder Periode

Politiets mange mistænkte

Den hash-mængde, som den enkelte er tiltalt for, er politiet nået frem til ved at gange bodens anslåede daglige salg med det antal dage, som den tiltalte menes at medvirke til hash-salg.
Regnestykket for antallet af dage som hash-pusher bygger nemlig ikke kun på de gange, politiets undercover-agenter har set en tiltalt ved en hash-bod. Det dækker over alle dage mellem første og sidste gang en mistænkt er blevet set i boden. Er en person set 30 gange i 2013, og boden ifølge politiet har solgt 1 kilo hash dagligt, lyder tiltalen ikke på 30 kilo hash, men på 365 kilo.
Personer fremhævet med gult er idømt ubetinget fængsel. Tryk for at læse dommen.
Sortere: mængde | alder
Initialer Alder Mængde Periode Fængselsdom

, Mistænkte ''''

Mistænkt-årig .
'''' er mistænkt
for at være impliceret i salg af kilo hash.
Ifølge politiet er det sket i perioden til fra .
Det sagde retten:
er kendt skyldig i salg af kilo hash og straffes med s ubetinget fængsel.
Boder

Danmarks største hash-sag

Københavns Politi nedsatte i september 2012 enheden Task Force Pusherstreet for at bekæmpe åbenlys hash-handel på Christiania Enheden indledte ’Operation Nordlys’, der førte til masseanholdelser 13. marts 2014.
77 personer er tiltalt i seks sager og fordelt over 25 hash-boder. Hvis politiets tal står til troende, skal boderne have langet næsten 8,5 tons hash over disken siden september 2012. Politiet har dog i anklageskriftet kun knyttet tiltalte til salg af 6,8 tons hash.
Denne grafik bygger på et kort, som Københavns Politi har fremlagt ved flere retsmøder, tv2.dk har overværet. Oplysninger om antallet af tiltalte og kilo er hentet fra sagens anklageskrift.
Grafik Said Nuh
{kg} {baddies}
{index}. {href} {age} år {kg} kg {date1} - {date2}{sentence}
{href} {age} år {date1} -
{date2}
Enkelt(e) dag(e)
før {date}

Den 31-årige ønskede mandag ikke længere at udtale sig i sagen, meddelte hans forsvarer, Birgitte Skjødt.

Tidligere har han fortalt, om hvordan Pusher Street holder ”perkere” væk fra hash-markedet med vold, og om hvordan pusherne sikrer, at de frie markedskræfter ikke tager overhånd i hash-boderne.

De øvrige tiltalte afviste omvendt mandag fra en kant af, at episoden nytårsaften betød noget.

Det var dog ikke den historie, som den 31-årige gav sin kæreste og andre i telefonen i timerne efter, mens han var beruset.

Angiveligt satte J sig imod, at pusheren blev på Christiania og fejede nytår, fordi han skulle op dagen efter og arbejde.

- Han (J, red.) spillede smart over for mig, fordi jeg ville være blevet en halv time, sagde F til sin kæreste i en af adskillige samtaler nytårsaften.

- Jeg skal ikke behandles som en eller anden svans. Som en eller anden hund, rasede F til kæresten.

Adskillige timer senere ringede han til en af de andre mænd, der er tiltalt i sagen, og fortalte, at han havde ”fyret” J fra boden.

- Du kommer til at være på for mig fremover, sagde F.

Kammeraten forsøgte flere gange at bremse den 31-årige i at snakke løs i telefonen, men det stoppede ikke pusheren.

- Ved ud hvad det hele bundede i? At jeg ville blive der en halv time ekstra, det havde han (antageligt J, red.) ondt i røven over.  Og så, at han havde fået ondt i røven over, at jeg sagde, at jeg ville overtage her efter den 1., du ved, (..) og jeg ikke gad, at han styrede det mere, sagde F i telefonen.

- Den fede nar. Den bøssekarl. Den latterlige, tykke bøsse, fede gris, som jeg har skabt, ik´, som lige pludselig er blevet lidt noget på grund af mig, forstår ud, hvad jeg mener, som lige pludselig står og har attitude over for sin egen chef, blev F ved.

Københavns Politi mener, at ikke bare Hells Angels-rockeren, men også en 57-årig mand, JO, har koordineret og administreret driften af sagens hashbod – og modtaget udbytte af bodens salg.

Den 57-årige JO var til stede på Christiania nytårsaften, da episoden fandt sted.

F har tidligere i retten fortalt, at JO hjalp ham med de kreditorer, som F har en massiv gæld til – herunder for et større parti hash, der blev stjålet.

Af aflytninger fremgår, at F i månederne før nytår overvejede at give JO procenter af boden – 40/60, da 50/50 var for meget.

Procenter, der ifølge F’s forklaring i retten handler om en mandel-bod , men aldrig blev til noget.

JO er nær ven af den HA-rocker, der er tiltalt i sagen, og JO kommer til fester i Hells Angels på Amager.

Ifølge de aflyttede samtaler tog rocker-vennen J’s parti på Christiania.

- Nu har jeg stået og slikket hans røv i aften og stået og sagt, hvor meget jeg elskede ham, og hvor meget jeg ville gøre for ham i fremtiden og alt muligt, og så fucker han mig der. Det er slut, sagde F, der over for sin kæreste refererede rocker-vennen for følgende svada:

- Hvis det ikke havde været for dem, så havde jeg været færdig, så var jeg blevet nakket, fortalte F.

I samtalerne med kæresten gav han også udtryk for, at konflikten kunne være farlig.

- Hvis de prøver at slå mig ihjel, så lad det være, hvad det er. De kan bare dræbte mig. Det får de jo ikke noget ud af, sagde F.

- Det vil de heller ikke gøre, tilføjede han og fastslog så, at han fortsat mente at have fat i den lange ende.

Muligvis fordi F - i modsætning til de øvrige i sagen - bor på Christiania, hvilket ifølge F er en forudsætning for at måtte sælge hash i Pusher Street.

- Det er mig, der har det sidste ord i enden, Så de kan bare rende og hoppe alle sammen. Fuck dem alle sammen, forstår du, hvad jeg siger til dig? De kan sutte min pik, hele lortet. Jeg knepper dem alle sammen. Fucking bøsser. De kan bare komme, hele lortet, skat, sagde F til kæresten.

Både rockervennen, J og Hells Angels-rockeren afviste igen og igen i retten mandag, at samtalerne havde noget på sig. Bundlinjen var, at F løj for sin kæreste.

Episoden var ingenting, fortalte de.

Ikke desto mindre traf JO flere foranstaltninger både 1. og 2. januar 2014. Dels skulle en ’klubkasse’ sikres fra en person, JO omtalte som ’ham klovnen’, ’så der ikke bliver forsvindingsnumre med den’.

Dels fik JO sin medtiltalte ven fra Hells Angels til at dukke op på Christiania 2. januar 2014 for at redde trådene ud mellem F og J.

JO forklarede mandag i retten, at han var bange for, at christianitterne skulle tage pusherens side mod J, og at rockeren var god til at snakke med folk.

Anmodningen om at tage ud på Christiania faldt i en temmelig indforstået samtale.

- Jeg tænkte på, bum bum bum, om ikke du kunne køre ud og snakke med min kammerat mellem to og tre (14 og 15, red.)? spurgte JO vennen fra Hells Angels, der ikke lød til at løfte så meget som et øjenbryn over forslaget.

- Jo, det kan jeg godt.

- Alt for dig, bedste, svarede rockeren.

Ifølge rockeren viste turen til Christiania sig at være komplet unødvendig.

- Jeg hører, hvad fanden der er galt, og med det samme kan jeg høre… Da jeg hører noget fnidder, allerede der begynder jeg at lukke af. Jeg var derude i 10 minutter. Der var ingenting i det. Det var bare noget kællingefnidder, hvor man stået og råbt af hinanden – ”du er dum”, ”du er mere dum”, gengav rockeren sin mægling i sagen.

Både han, JO og J afviser at have noget med hash-handel på Christiania at gøre.

Pusheren F har derimod erkendt, at han solgte tre-fire gange om ugen fra ’bod 13’.

F ønskede ikke mandag at udtale sig i retten.

Han har tidligere sagt, at han ’siger mange mærkelige ting’ til kæresten, og som ikke passer. Han var bange for at miste hende og ville gerne gøre sig til mere, end han var – og samtidig så løj han, så han kunne slippe væk hjemmefra, lød begrundelsen.

Sag 1

Politiet betegner sagen 'Sag 1'.

Den er én af seks sager, der udspringer af halvandet års efterforskning mod hash-handlen på Christiania.

10 personer er tiltalt i 'Sag 1', der roterer om bod 13.

En kvinde, der var kæreste med en af de formodede hash-sælgere, 31-årige F, er dømt for hæleri af mindst 500.000 kr.. Hun fortalte i retten, at pengene kom fra kærestens kriminalitet. Hun ønskede dog ikke at svare på, om kriminaliteten var hash-salg, og har siden anket dommen til landsretten med påstand om frifindelse.

To af de tiltalte - 56-årige JO og 47-årige JN - har ifølge politiet tilknytning til Hells Angels.

Politiet mener, at alle 10 i varierende grad har været med til at sælge 1,550 kg. hash dagligt i 476 dage - svarende til i alt 737,8 kg hash.

JO var oprindeligt også tiltalt for at have haft en betydelig rolle i en bod kaldt 'bod 29', hvor der ifølge politiet dagligt er solgt et halvt kg. hash gennem 476 dage. Politiet mener at kunne bevise, at JO har haft andel i salg af 223,5 kg i boden. Det forhold er dog udskilt og bliver først behandlet, når resten af sagen er slut.

Kun en af de tiltalte menes at have solgt hash på en såkaldt aktionsdag.

Sag 1 ventes afgjort ved retten i marts 2015.