Krimi

OVERBLIK: Hvad handler Hedegaard-sagen om og hvem er den mistænkte?

En dansk statsborger, der siden april har siddet fængslet i Tyrkiet og er sigtet for drabsforsøg på forfatter og Islam-kritiker Lars Hedegaard, er på fri fod, efter at han formentlig er blevet løsladt af de tyrkiske myndigheder.

Det kom frem sent lørdag 11. oktober, da Lars Hedegaard i et interview med Radio24Syv fortalte, at PET havde underrettet ham om, at den mand, der forsøgte at dræbe ham, nu er løsladt i Tyrkiet.

Tyrkiet bekræftede søndag over for en dansk delegation, at den formodede attentatmand nu er på fri fod. 

Men hvad skete der den dag, hvor der pludselig stod en mand med en pistol og udgav sig for at være postbud? I faktaboksen skitseres selve forløbet og i punktform beskrives herunder, hvad vi ved om den formodede attentatmand.

 Lars Hedegaard fortalte blandt andet i aftes, at han havde det 'ad helvede til. Læs flere udtalelser her og se interviewet øverst i artiklen

Den formodede gerningsmand er:

- 26 år.

- Dansk statsborger og af mellemøstlig oprindelse.

- Fra 2001 til 2005 arbejdede den 26-årige for et it-firma på Nørrebro, hvor han anbefalede en af sine venner til den ledige stilling. Vennen blev cirka to år senere idømt syv års fængsel i Glostrupsagen ifølge Jyllands-Posten.

- Den 26-årige kom i moskéen på Heimdalsgade i København. Den har tidligere været i fokus i forbindelse med flere terrorsager - blandt andet sagen fra Glostrup.

- Ifølge politiets efterforskning forlod den 26-årige Danmark samme dag, som attentatet fandt sted 5. februar 2013.

- Lars Hedegaard har forklaret, at der blev affyret et skud lidt efter klokken 11 i hans hjem på Frederiksberg, hvorefter pistolen klikkede, og det kom til håndgemæng, før gerningsmanden stak af.

- Gerningsmanden havde inden drabsforsøget forklædt sig som postbud for at lokke Lars Hedegaard ud af hjemmet.

- Manden blev anholdt med et falsk pas i Tyrkiet 25. april 2014.

- Den 10. oktober kontakter PET Lars Hedegaard og fortæller, at den formodede gerningsmand er blevet sat på fri fod i Tyrkiet.

Hvem er Lars Hedegaard:

Navn: Lars Hedegaard Jensen.

- Født: 19. september 1942 i Horsens.

- Uddannelse: Student fra Horsens Statsskole (1962). Hovedfag i historie (Århus Universitet) 1971. Bifag i engelsk (Københavns Universitet) 1973.

-  Arbejde: Lærer på Det Frie Gymnasium (1971-1974). Lærer på Statens Forsøgsgymnasium (1974-1975). Forlagsredaktør på Sage Publications i Los Angeles (1975-80). Redaktør på Politikens Forlag (1981-84). Konsulent i LO (1986). Chefredaktør på Information (1987-89). Redaktør i Nordisk Råd (1990-2000). Kommentator på Berlingske, Groft Sagt (2000-08). Formand for og medstifter af Trykkefrihedsselskabet (2004-14). I dag arbejder Lars Hedegaard for den islamkritiske ugeavis Dispatch International (2012-).

- Privat: Bor på Frederiksberg. Gift to gange. Tre børn og en bonusdatter i alderen 21 til 37 år.

- Lars Hedegaard har længe været en fremtrædende debattør og er især kendt som en markant kritiker af islam. Han har været igennem en retssag i forbindelse med en række kontroversielle udtalelser om muslimer. Han har blandt andet sagt:

- Når en muslimsk mand voldtager en kvinde, er det hans ret at gøre det. Når svenske piger bliver voldtaget, massevoldtaget etc. etc., er der intet galt i det set fra et muslimsk perspektiv, dette er din ret.

- Lars Hedegaard blev i landsretten idømt en bøde på 5000 kroner for racistiske udtalelser, men den blev anket til Højesteret, som frifandt ham.

Kilde: Blå Bog med flere.

Justitsminister Mette Frederiksen forklarer til Ritzau, at delegationen ikke kunne få noget svar på, hvornår løsladelsen fandt sted, eller hvorfor man overhovedet tillod en løsladelse.

- Delegationen kunne ikke få svar på, hvornår løsladelsen havde fundet sted, ligesom delegationen ikke kunne få svar på baggrunden for løsladelsen. Jeg havde forventet, at de tyrkiske myndigheder havde været klar med flere svar, end dem delegationen fik - også selv om mødet blev arrangeret med kort varsel.

Lars Hedegaard tror ikke selv på, at det nu ender med en retssag. Han kalder Tyrkiet for en lovløs stat:

- Det er fantastisk, at den danske stat skal nedværdige sig til at sende en deputation til Tyrkiet og bruge penge på det, når tyrkerne bare kunne have svaret på det, siger Lars Hedegaard til TV 2.

- Det er frækt af tyrkerne at løslade mand der er fængslet i Danmark, nu får vi ikke nogen retssag. Tyrkiet er en lovløs stat: Hvad bliver det næste? 

Lars Hedegaard-sagen kort:

Attentatforsøget på den dengang 70-årige Lars Hedegaard fandt sted den 5. februar 2013.

Den islamkritiske samfundsdebattør blev opsøgt i sit hjem på Frederiksberg af en ung mand, der udgav sig for at være postbud. Da Lars Hedegaard åbnede sin hoveddør, trak den unge mand en pistol og affyrede et skud, dog uden at ramme.

De to mænd kom derefter i håndgemæng, og det lykkedes ikke den unge mand at affyre flere skud, før han stak af.

Trods en ihærdig efterforskning lykkedes det ikke politiet at finde frem til gerningsmanden før mere end et år efter.

Den 27. april 2014 oplyste Københavns Politi, at en mistænkt var blevet anholdt i Tyrkiet. Der var tale om en 26-årig dansk statsborger med libanesisk baggrund. Politiet fortalte samtidigt, at man havde overvåget manden i flere måneder.

Manden blev varetægtsfængslet i Tyrkiet og meddelte skriftligt sin danske advokat, at han gerne ville udleveres til retsforfølgelse i Danmark. I stedet er han blevet sat på fri fod i Tyrkiet - ifølge en redegørelse fra Justitsministeriet muligvis i forbindelse med en fangeudveksling med terrororganisationen IS.