Krimi

Mistænkte i hash-sag: Vi har allerede været fængslet i 40 år

To mænd, der er tiltalt i én af seks store sager om hash-handel på Pusher Street, så i dag deres snit til at henvende sig til pressen og give udtryk for deres frustrationer.

- Er du klar over, at folk allerede har siddet 40 år i fængsel. Uden dom. Skriv den historie. Det er simpelthen hen så langt ude. Det må være historisk. 40 år! sagde en af de to mænd.

Bemærkningen faldt, umiddelbart efter at retten i dag blev hævet i Københavns Byrets retssal 36 ved Rådhuspladsen.

Her fortsatte i dag den sag, politiet betegner ’Sag 5’, og hvor 12 mænd i varierende grad er tiltalt for at have solgt i hvert fald 968 kg. hash - fordelt på fire forskellige boder.

Fælles for de 12 er, at de alle nægter have været med til organiseret hashsalg af hundredvis af kilo. Flere erkender dog, at de har solgt hash jævnligt i boderne på Christiania.

De tiltalte har siddet varetægtsfængslet – altså alene på mistanken – siden 13. marts 2014, da Københavns Politi efter halvandet års efterforskning slog til i en historisk stor politiaktion mod hash-handlen på Christiania under navnet ’Operation Nordlys’.

76 er tiltalt på tværs af de seks sager, som operationen mundede ud i, og med undtagelse af få, har de alle siddet varetægtsfængslet i næsten 200 dage i sagen – svarende til i hvert fald 40 år sammenlagt.

Stemningen i flere af de retsmøder, som tv2.dk har fulgt, har ikke alle dage været lige god.

Både presse og politi har måttet lægge ansigt til en del hadefulde ytringer.

- Du kan få min finger skråt op i røven, sagde en af de tiltalte i ’Sag 3’ i går efter at have været på toilettet – enten henvendt til to journalister eller to betjente.

- Nej tak, lød svaret fra en af betjentene.

Politiopbuddet til sagerne er omfattende.

De tiltalte er mandsopdækket af et stort antal betjente iført skudsikre veste – også inde i retslokalet - og både i ’Sag 5’ og andre sager har politiet taget håndjern i brug, når de tiltalte skal transporteres til og fra retslokalet.

I går i ’Sag 3’ – hvor 16 mænd er tiltalt – måtte en betjent i går fylde en hel hylde op med håndjern, som politiet tog af de tiltalte, efter at de var blevet ført ind i retten. Noget, flere af de tiltalte har protesteret højlydt over.

- I er fuldstændig sindssyge, at I gør det sådan her. Hvad fanden er det for noget svineri, sagde en tiltalt i ’Sag 5’ 12. september 2014, da han blev ført gennem retslokalet i håndjern for øjnene af sin familie.

Umiddelbart efter kunne pårørende berette om, at flere tiltalte tilsyneladende var blevet stillet til frit skue iført håndjern på Rådhuspladsen dagen forinden.

- Jeg var gået amok, hvis det var mig, sagde en kvinde om episoden.

tv2.dk har talt med flere pårørende om politiopbuddet, der åbenlyst diskuteres i sagens pauser. Det store antal betjente i skudsikre veste er ude af proportioner, lyder det igen og igen.

Ingen af dem, som tv2.dk har talt med, ønsker dog at stå frem med kritikken – også fordi de tiltalte i sagen i vid udstrækning er beskyttet af navneforbud.

- De behandler dem, som om de er farlige – som om de er terrorister. Det er simpelthen ude af proportioner, siger en pårørende til tv2.dk.

I dag var stemningen ifølge en betjent foran retslokale 36 så bister, at hverken pressen eller pårørende så meget som måtte passere det rum i retsbygningen, hvor de tiltalte sad og spiste frokost i pausen.

Det har ellers ikke været et problem ved tidligere retsmøder.

Da tv2.dks udsendte forsøgte at passere rummet på vej mod toilettet, blev vejen afskåret af en bister mandlig betjent med fuldskæg.

- Der er masser andre toiletter i retsbygningen. Du kan ikke komme forbi her, sagde han.

Kritikken af politiets håndtering af sagen har gået igen i en del retsmøder, som tv2.dk har deltaget i.

Flere af de tiltalte har uopfordret rettet henvendelse til tv2.dk og beskrevet forholdene.

- Når jeg skal på toilettet, skal døren være åben. Det er simpelthen så uværdigt. Hvad fanden er meningen. Det er noget svineri. Jeg er ikke terrorist, fortalte en tiltalt i ’Sag 6’ forleden uopfordret til tv2.dk, inden han blev bedt om at sætte sig hen på sin plads af en betjent.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Københavns Politi til spørgsmålet om håndjern og bevogtning.

Alle 12 tiltalte i 'Sag 5' nægter at have taget del i organiseret hash-salg på Christiania.

Flere har dog erkendt, at de alene har solgt hash. Det skete f.eks. i dag, hvor en af de tiltalte erkendte, at han havde solgt 15-20 kg.

Politiet mener, at han har medvirket til salg af ikke under 144 kg.

Sagen ventes afgjort til januar 2015.

Sag 5

'Sag 5' er én af seks sager, der alle handler om hash-salg på Christiania.

12 mænd er tiltalt i 'Sag 5', der involverer fire hash-boder og består af to grene, nemlig én med boderne 4, 23 og 26 samt én med bod nr. 17.

Godt halvdelen af de tiltalte knytter sig i forskellig grad til bod 26, der ifølge politiet har solgt 1 kg hash om dagen gennem 401 dage.

Boden knyttes sammen med boderne 4 og 23 - og yderligere tre tiltalte - af en 45-årig christianit, KJ, der på tværs af boderne ifølge politiet har solgt 141 kg hash i perioden.

Hvis politiets estimat over dagligt salg er rigtigt, skal de tre boder have solgt i hvert fald 968 kg hash i den periode, sagen handler om.

Den sidste gren tegner sig ifølge politiet for i hvert fald yderligere 189 kilo hash.

Tiltalte fra tre af sagens fire hash-boder sættes i forbindelse med hash-salg på de såkaldte aktionsdage.

Dom i sagen 25. marts 2015.