Krimi

Politiagent: Sådan arbejdede vi 'undercover' på Christiania

Mandag satte den første af en stribe politiagenter sig i vidneskranken ved Københavns Byret og fortalte, hvordan politiet er nået frem til at en stribe mænd og kvinder har bedrevet organiseret hash-handel på Christiania.

Det skete, da en af i alt seks sager om hash-handel i Pusher Street på Christiania fortsatte i retssal 60 på Nytorv i København.

Afhøringen af politiagenterne er omgærdet af megen hemmelighedskræmmeri.

Ifølge Københavns Politi handler det om at sikre, at agenterne også i fremtiden kan arbejde undercover på Christiania.

Resultatet er, at hverken offentligheden eller de tiltalte må vide, hvem politiagenterne er.

Fem store vinduer ind til retslokale 60 var derfor blændet af, dørene lukket og tiltalte, tilhørere og pressen var forvist til tilstødende lokaler, hvor Københavns Byret havde sat højttalere op, så alene agenternes forklaringer kunne høres.

Københavns Politi har ikke tidligere i detaljer løftet sløret for, hvordan man er nået frem til, at de mere end 70 tiltalte i de seks sager har medvirket til at handle mere end seks tons hash fra september 2012 til marts 2014, men i dag løftede politiagent P510 for første gang sløret for politiets metoder og gav et kig ind i efterforskningens maskinrum.

P510 kunne bekræfte, at han havde købt hash godt 90 gange på Christiania i den periode, han havde været aktiv.

Hver gang var han på Christiania mellem 15 og 30 minutter, og missionen var at købe hash fra en bestemt bod og lægge mærke til så mange personer, som muligt.

De godt 90 hash-køb optog han med skjult kamera, og han købte hver gang hash for mellem 50 og 300 kroner, fortalte han.

- Nogle sælgere sidder og kigger på én. Så siger jeg: ”Jeg vil gerne bede om for 100 kr. blomst”.  Det er en hashtype, der ligger fremme. Så klipper sælgeren det af, som, han mener, svarer til 100 kr., fortalte agent P510.

Den sag, som P510 i dag vidnede i, kaldes ’Sag 6’. Syv mænd og tre kvinder er tiltalt fordelt på fem hash-boder. Københavns Politi mener, at boderne har solgt mere end 850 kg. hash.

Det er tidligere kommet frem, at tiltalen i alle seks sager bygger på politiagenternes undercover-arbejde. Dels de hash-køb, agenterne har filmet, dels de mange andre observationer, som agenterne har gjort, mens de var på Christiania, eller ved efterfølgende at nærstudere videoerne.

En af de tiltale – en 49-årig kvinde – er observeret 24 gange ved en bod, politiet kalder ’bod 7’.

De 24 observationer er fordelt på mere end et år, men politiet mener, at observationerne giver sikker nok grund under fødderne til at fastslå, at hun skal dømmes for hash-salg på de flere end 300 dage, hvor man ikke har optagelser eller observationer af kvinden nær hash-boder.

Politiagent P510 fortalte i dag, at politiet havde delt de mistænkte op i to kategorier – nemlig ”sælger” og ”bodmedarbejder”.

Bodmedarbejderen var en slags praktisk gris, der fejede, hentede mad til sælgeren, skiftede en el-pære eller stak af med varerne, hvis politiet kom.

Sælgeren derimod aftalte mængden og hash-type med kunden, klippede klumpen af med en gren-saks, vejede den og derpå solgte den til køberen.

Hvis man flere gange havde udført funktioner, der understøttede boden, kom man på listen over bodmedarbejdere, fortalte P510. Og gjorde man det, så blev alle observationer af den pågældende føjet til listen og tidspunkter, hvor vedkommende havde haft en rolle i hash-salget på Christiania.

Også hvis vedkommende bare hang ud og drak en kop kaffe, lød det.

- Det er det kendskab over tid, vi får til vedkommende, der afgør, om vi kalder en person ’bodmedarbejder’ – tilstedeværelse og virke i boden over tid, og at man har lavet aktive handlinger. Men man behøver ikke nødvendigvis at have lavet aktive handlinger den dag, man er registreret med en observation som bodmedarbejder. Der kan man udmærket bare have stået med en kop kaffe og så alligevel få betegnelsen bodmedarbejder den dag, fortalte P510.

Tiltalte har på tværs af de seks sager fortalt, at politiet er helt galt på den, når det mener, at hash-salget på Christiania er organiseret – og at boderne ”ejes” af enkelte personer.

Var boderne ledige, kunne hvem som helst sælge hash i dem, har flere af de tiltalte forklaret.

Det var dog ikke den opfattelse, P510 havde fået af at være undercover på Christiania gennem halvandet år. Den enkelte bod havde de samme varer på hylderne, og dens udformning samt bemanding ændrede sig ikke nævneværdigt, fortalte han.

- Har du oplevet, at der er en bod, som har haft én type prisskilt, én type produkt, og så nogle dage efter så har der været nogle helt andre prisskilte, nye personer, nye produkter, spurte anklager Andreas Kjærulff.

- Nej, lød et kortfattet fra P510.

- Er det dit indtryk, at der én dag har stået én person eller flere personer med deres udvalg, og så uge – eller dagen efter- så er der rykket nogle andre ind i boden, men med andre produkter, eller hvor det ser anderledes ud?

- Nej. Det er ikke mit indtryk, svarede P510.

Han afviste også, at hvem som helst blot kunne klappe en bod op på Christiania – eller møde og sælge fra en given ledig bod.

- Det har jeg bestemt indtryk af, at det kan man ikke. Det er et helt fast klientel, der kommer derude. Det er de samme mennesker, der står i de samme boder, og der er ikke opstået nye boder i det halvandet år, jeg er gået derude. Det er min klare overbevisning, at valgte hvis nogen valgte at slå en ny bod op, så ville denne med det samme blive bedt om at fjerne sig, sagde P510.

- Er det noget, du har observeret? spurgte Andreas Kjærulff.

- Nej. Men det er min klare opfattelse, svarede hash-agenten.

Agenten har også i sine flere end 90 rapporter om hash-køb vurderet, hvor mange varer de forskellige hash-boder havde på hylderne – herunder anslået i gram. Flere forsvarere borede i, hvordan P510 havde opnået kompetencer til på øjemål at vurdere, hvor mange gram hash han kigger på.

Baggrunden var et kursus på én arbejdsdag, oplyste han.

- De lagde en række produkter på et stykke papir, og så skulle vi vurdere, hvad det vejede. Da mit svar så blev tilfredsstillende, så sagde de, at det var i orden.

- Har du været på lignende opgaver, spurgte en forsvarer.

- Det mener jeg ikke, at jeg har pligt til at udtale mig om, sagde P510.

Afhøringen af P510 fortsætter tirsdag, hvor han skal fortælle i detaljer om de 54 hash-køb han har foretaget på Christiania, der indgår i ’Sag 6’.

Sag 6

'Sag 6' er én af seks sager, der alle udspringer af halvandet års efterforskning mod hash-handlen på Christiania.

Sagen består af 10 tiltalte - heraf tre kvinder - og fem boder, der ifølge politiet hver har solgt 500 gram hash om dagen. Boderne har efter politiets opfattelse haft åben mellem 358 og 476 dage i perioden, hvilket giver et samlet salg på godt et tons hash.

Politiet sætter i anklageskriftet navn på salg af 856,3 kg. hash i løbet af normal åbningstid.

Halvdelen af de tiltalte i sagen er tiltalt for salg af hash fra bod 29, og en 56-årig mand, JO, der ifølge politiet har tilknytning til Hells Angels, JO, menes at have haft en mere overordnet rolle i forhold til boden. Han er ikke tiltalt i 'Sag 6', men 'Sag 1'.

Hans rolle i bod 29 vil først blive bedømt af retten, når alle seks sager er slut.

Tiltalte fra to ud af fem boder har ifølge politiet solgt hash på de såkaldte aktionsdage.

Der falder dom i sagen 13. februar 2015.