Krimi

Hash-tiltalt på kontanthjælp: Tjente en "sort" million med kæresten

Omkring en million "sorte" kroner.

Så meget har en 49-årig kvinde fra Christiania været med til at føre uden om skattevæsenet, mens hun var på kontanthjælp.

Det fortalte kvinden, da hun i dag satte sig på anklagebænken i Københavns Byret, hvor hun og ni andre er tiltalt i en af sag omfattende sager om hash-handel på Christiania.

Københavns Politi mener, at kvinden har været med til at sælge ikke under 168,5 kg hash på Christiania fra 30. januar 2013 og til marts 2014, og at i hvert fald en del af de mange penge må stamme fra salg af hash.

Det skal være sket i den bod, politiet kalder 'bod 7', og hvor den 49-årige ifølge politiets observationer er set 24 gange.

Kvinden selv afviser alle anklager om hash-salg.

- Jeg sidder nogle gange der og spiser frokost eller drikker en kop kaffe. Det er sjældent, at boden er åben. Der er tit ledigt, og så kan man gå ind og sætte sig, sagde den 49-årige.

Hun erkendte dog, at hun havde haft en massiv sort indtægt, samtidig med at hun modtog kontanthjælp.

Omkring en million kr. har hun – og en kæreste – tjent sort, viser et regnskab, som politiet fandt hos kvinden.

- De penge, du har opgivet her, er ikke opgivet til Skat? spurgte anklager Andreas Kjærulff.

- Nej, lød svaret fra den 49-årige.

Politiet mener, at i hvert fald en del af pengene kommer fra hash-salg, men det afviser kvinden.

- Nej, lød hendes kategoriske svar flere gange, da hun blev spurgt, om hun havde solgt hash i ’bod 7’.

Kvinden har været genstand for meget presseomtale, fordi kæresten er politimand. Politimanden er ikke tiltalt i sagen, og hans sag ligger i øjeblikket til juridisk vurdering hos Københavns Vestegns Politi.

Oprindeligt blev politimanden sigtet for hæleri af hash-penge af ” større kontante beløb” fra den 49-årige, selv om han ”vidste eller bestemt måtte formode, at pengene stammede fra narkotikakriminalitet.”

Den 49-årige forklarede i retten, at hun ikke længere dannede par med politimanden, og at de sorte penge intet havde med hash-salg at gøre.

Nok var hun på kontanthjælp, og nok skyldte hun 1,4 mio. kr. til det offentlige efter en konkurs, men det gjorde hende ikke til hash-handler.

Dels havde hun haft en frugtbod på Christiania, og dels havde parret købt campingvogne i Danmark, istandsat dem og solgt dem videre med stor fortjeneste i Sverige, hvor prisen ifølge den 49-årige generelt var væsentlig højere end i Danmark.

Alene frugtboden havde været en særdeles lukrativ forretning. Næsten en halv million havde den indbragt hende over få måneder, fortalte kvinden.

- 450.000 kr. Det er fortjeneste, sagde den 49-årige om frugtboden, da anklager Andreas Kjærulff gennemgik det sorte regnskab, der blev fundet hos kvinden.

Den tiltalte og politibetjenten havde en ødegård i Sverige, hvor politiet fandt 12 campingvogne. Politiet fandt også en halv million i kontanter: 300.000 kr. lå i en jakke, der tilhører den 49-årige – 200.000 kr. lå rullet sammen i nogle strømper.

- Er det dine, spurgte Andreas Kjærulff.

- Det er vores, svarede den 49-årige.

- Gården er én, vi har købt sammen og flyttet op i sammen. Den står i O’s (politimandens navn fjernet, red.) navn.

Parret havde også planer om at købe en restaurant af en dansker i Thailand, fortalte kvinden.

- Prisen var lidt over en million danske kroner, 1,2 mio. danske, sagde den 49-årige.

- Hvordan skulle I finansiere det, spurgte Andreas Kjærulff.

- Ved salg af campingvogne.

Ud over den 49-årige er ni andre tiltalt i sagen.

Enkelte af de tiltalte erkender sag af mindre mængder hash, men alle afviser, at hash-handlen på Christiania er organiseret, og at de skulle have stået i ledtog med andre.

Centralt i alle sager står, om politiet kan bevise, at de tiltalte har handlet i forening.

Har de det, kan de dømmes for hash-salg, der er foregået på andre dage end blot de, hvor politiets hash-agenter mener at have set de tiltalte i eller omkring hash-boderne på Christiania.

For den 49-årige kvinde kan det betyde forskellen mellem at blive dømt for 24 dages hash-salg af et halvt kilogram – og 337 dages salg af samme. Eller mellem 12 og 168,5 kg. hash.

Sag 6

'Sag 6' er én af seks sager, der alle udspringer af halvandet års efterforskning mod hash-handlen på Christiania.

Sagen består af 10 tiltalte - heraf tre kvinder - og fem boder, der ifølge politiet hver har solgt 500 gram hash om dagen. Boderne har efter politiets opfattelse haft åben mellem 358 og 476 dage i perioden, hvilket giver et samlet salg på godt et tons hash.

Politiet sætter i anklageskriftet navn på salg af 856,3 kg. hash i løbet af normal åbningstid.

Halvdelen af de tiltalte i sagen er tiltalt for salg af hash fra bod 29, og en 56-årig mand, JO, der ifølge politiet har tilknytning til Hells Angels, JO, menes at have haft en mere overordnet rolle i forhold til boden. Han er ikke tiltalt i 'Sag 6', men 'Sag 1'.

Hans rolle i bod 29 vil først blive bedømt af retten, når alle seks sager er slut.

Tiltalte fra to ud af fem boder har ifølge politiet solgt hash på de såkaldte aktionsdage.

Der falder dom i sagen 13. februar 2015.