Politi advarer mod tricktyverier: Her er fælderne

Over hele landet oplever man flere tricktyverier.  SĂĄledes har man hos Nordsjællands Politi fĂĄet 137 anmeldelser om tricktyverier i de første seks mĂĄneder af 2014.

Sammen med vicepolitiinspektør fra Nordsjællands Politi, Søren Rye, ser tv2.dk her nærmere på de tre typer tricktyverier.

Tricktyveri fra beboelse:

- De prøver at komme ind under falske forudsætninger. De siger, de er fra hjemmeplejen, de beder om et glas vand eller de vil aflevere blomster og forsøger at lede personen hen i et andet rum. I mellemtiden sniger en anden person sig ind og stjæler, siger Søren Rye.

Tricktyveri pĂĄ gadeplan:

- De står bag ved dig i en butik og aflurer din pinkode og på et tidspunkt, mens du er på vej hjem, retter de henvendelse og spørger om vej til et sygehus eller Skive eller Malmø, og så stjæler de dankortet, siger Søren Rye.

Tricktyveri i butik:

- De bortleder butiksansattes opmærksomhed, mens en anden foretager tyveriet i butikken, siger Søren Rye.

Flest tricktyverier pĂĄ gadeplan

Han tilføjer, at den typiske tricktyv er udlænding, oftest af østeuropæisk udseende.

- Men de der laver tricktyverier i beboelser, taler godt dansk og er ofte etniske danskere, for de skal bygge tillid op for at komme ind. De tricktyve, der opererer pĂĄ gaden taler ofte gebrokken engelsk, siger han.

I øjeblikket ser politiet flest tricktyverier på gadeplan.

- Vi vil gerne opbygge opmærksomhed omkring problemet, så folk er opmærksomme – også på signalementer og f.eks. bilers registreringsnumre. Så har vi noget håndfast at sende rundt til borgerne. Det handler om, at vi gør det som besværligt som muligt for tricktyvene, så de ikke får lov til at bevæge sig rundt uden at blive bemærket, siger Søren Rye.